ᴍᴀᴡᴀʀ ʀᴀꜱʜɪᴅ ᴀɢɪʜ ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ ᴡᴀʟᴀᴜ ᴍᴀꜱɪʜ ᴛʀᴀᴜᴍᴀ ᴅᴇɴɢᴀɴ ᴄ0ᴠɪᴅ-19

Biarpun masih tra uma dengan C0VID-19 kerana dirinya dan keluarga pernah disahkan positif v!rus itu, Mawar Rashid memberanikan diri menghantar sumbangan kepada Hospital Selayang dan Hospital Ampang, Khamis lalu.

Mengambil langkah berjaga-jaga, Mawar atau nama sebenar, Wan Mawar Shaputri Wan Abdul Rashid, 26, berkata, dia dan suami menyarung pakaian pelindung diri (PPE) untuk mengagihkan sumbangan.

“Melihat kes jngkitan harian melebihi 20,000 orang, malah, ada kenalan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), saya jadi tak0t.

“Namun, disebabkan tanggungjawab dan amanah daripada penderma iaitu orang ramai, saya beranikan diri.

“Saya dan suami ambil risik0 menghantar sendiri sumbangan ke hospital terpilih. Kami masing-masing jaga prosedur operasi standard (SOP) dan menyarung PPE bagi mengelak sebarang risik0,” katanya kepada BH Online.

Sebelum ini, melalui hantaran Instagram (IG), Mawar mengumumkan dia, suami, Raf Yaakob serta beberapa rakan selebriti seperti Zoey Rahman, Zarina Anjoulie dan Eyra Hazali berjaya mengumpul sumbangan sebanyak RM114,400.

Dana dikumpul melalui IG Live inisiatif Mawar itu diperoleh dalam tempoh tiga hari serta diserahkan kepada Hospital Selayang dan Hospital Ampang.

Mawar berkata, langkah mengumpul sumbangan untuk dua hospital terbabit dibuat kerana dia merasai kepayahan menjadi pesak!t C0VID-19.

“Saya terdetik mengutip sumbangan kerana pernah disahkan positif C0VID-19. Saya hubungi hospital dan dimaklumkan mereka memerlukan bantuan berikutan pertambahan pesak!t.

“Ada juga hikmah saya pernah dijngkiti kerana saya tahu kesakitan itu. Pengurusan hospital menyatakan mereka memerlukan bantuan RM90,000 termasuk peralatan seperti troli pengangkat, tangki oksigen, oximeter dan pelbagai alat lain.

“Berikutan itu, kami lancarkan kutipan derma. Pada hari pertama, sesi IG Live saya bersama Eyra meraih RM35,000,” katanya yang merancang mengagihkan lebihan sumbangan kepada Hospital Klang.

Mawar berharap sumbangan itu dapat meringankan kesak!tan pengh!dap C0VID-19 di hospital terbabit.

Tambah Mawar, apa yang dilakukan bukan berniat menunjuk-nunjuk, sebaliknya, mahu membantu pesak!t C0VID-19 dan hospital kerajaan.

“Tiada lain yang difikirkan. Saya terlalu sedih melihat apa yang terjadi. Bayangkan, andai keluarga dan kenalan kita sak!t tetapi tidak mendapat bantuan sepatutnya.

“Ibu saya pernah dimasukkan ke hospital akibat COVID-19 dan berada pada kategori keempat. Saya tahu betapa risau dirinya. Apabila dapat membantu, rasa lapang dada ini,” katanya.

Berk0ngsi pengalaman disahkan positif C0VID-19, Mawar mengaku masih trauma setiap kali teringat ibu dikejarkan ke hospital, suami mengalami batuk berda rah dan anak disrang demam.

“Saya tidak mahu perkara itu berulang. Sebenarnya, kami sekeluarga memilih untuk terus berkurung. Alhamdulillah, sekarang semua ahli keluarga saya sihat.

“Namun, setiap kali keluar rumah, kami sangat berjaga-jaga,” katanya.

SUmber Asal: MYKMU, BH Via Mytv Viral

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini