‘ʙᴇʀᴀᴋʜɪʀ ꜱᴜᴅᴀʜ ᴘᴇɴᴅᴇʀɪᴛᴀᴀɴᴍᴜ ꜱʏɢ..’ ᴀᴅɪᴋ ᴀᴅᴀᴍ ᴢɪᴋʀɪ ʜɪᴅᴀᴘ ᴋᴀɴꜱᴇʀ ᴏᴛᴀᴋ ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀɪ ᴅᴜɴɪᴀ

Alor Setar: Bay1 lelaki yang menghldap knser 0tak tahap empat mninggal dunia di Hspital Sultanah Bahiyah (HSB), di sini, semalam selepas ketu.mbuhan di kepaIanya semakin mere.bak.

Ibunya, Nurul Asyikin Mustafa, 26, berkata, anaknya Muhammad Adam Zikri Mohamad Zainal, 12 bulan, mninggal dunia di pangkuannya pada 2.25 petang semalam.

“Pada jam 12.46 tengah hari dktor menghubungi saya memaklumkan 0ksigen anak semakin turun dan keadaannya na.zak, serta meminta kami ke hspital.

“Pada 8 Ogos lalu, dktor melakukan lmbasan di kepaIanya dan mendapati ketumb.uhan dia sudah mereb.ak dan mudah berda.rah, sudah tiga kali menjalani rwatan kim0terapi namun ia tidak berkesan,” katanya yang tinggal di Kampung Nawa, Pokok Sena dekat sini.

Ibu kepada dua orang anak ini berkata, Adam Zikri sepatutnya menjalani pembe.dahan menebvk Ieher minggu lalu bagi membantu pernfasan namun sudah dua kali ditvnda kerana keadaan kesihatannya tldak mengizinkan.

Katanya, sebelum ini dia dan suami Mohamad Zainal Mohd Khamis, 29, menaruh harapan anaknya akan dibenarkan pulang selepas pembe.dahan terbabit namun tldak kesmpaian.

“Anak saya prgi ketika di pngkuan saya, saya nampak dia sangat tenang ketika menghmbuskan nfas terakhlr.

“Sebagai ibu saya reda, dia sudah Iama menderlta, Allah lebih sayangkan dia… Terima kasih kepada banyak pihak yang membantu saya sekeluarga selama ini,” katanya.

Jnazah Adam Zikri selamat dikebvmikan di tanah perkburan Kampung Menerong, Pokok Sena kira-kira jam 6 petang semalam.

Sebelum ini, Adam Zikri dirawat di Unit Rwatan Rapi Neonatal (NlCU) HSB sejak 23 Mei lalu.

Pada 7 Julai lalu, media meIaporkan pasangan suami isteri piIu melihat bay1 lelaki mereka diuji menghldap penykit knser 0tak tahap keempat dan dktor menjangkakan dia dapat hldup setahun lagi.

Adam Zikri sudah menjalani dua kali pembe.dahan dan juga kim0terapi selepas penykitnya itu dikesan pada 29 Mac lalu apabila mengalami de.mam berpanjangan dan m.untah.

Bapanya, Mohamad Zainal, yang bekerja sebagai tukang rumah tldak mempunyai pendapatan tetap, selain anak sulung mereka Nur Arriana Zarrisha, 4, mengldap knser tlriod sejak lahir.

Video: Klik disini

Sumber: hm

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini