0KU Cac4t PengIihatan Tak HaI4ng Pemuda Jadi Joh4n Tilawah Al-Quran.

Menjadi insan kelainan upaya (0KU) ini bukanlah sesuatu yang perlu dised!hkan. HaI tersebut berikutan ada keistimewaan lain yang dikurniakan oleh Allah S.W.T.

Menerusi perkongsian yang diperoleh daripada Harian Metro, seorang pemuda yang cac4t pengIihatan telah din0batkan sebagai juara tilawah al-Quran peringkat negeri Kelantan.

Juara qari walaupun 0KU
Muhammad Qayyim Nizar Sarimi, 22, telah menjadi johan qari ketika Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Kelantan pada 2017, 2019 dan terbaharu, semalam.

Penuntut Diploma Tahfiz Al-Quran di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS), Nilam Puri itu telah diisytiharkan qari terbaik pada majlis tersebut.

Bukan penghaIang untuk daIami al-Quran
Menerusi temu bual daripada sumber, Qayyim memberitahu bahawa masalah yang dihadap!nya tidak menghaIang untuk terus tekun mempelajari al-Quran dengan tulisan Braille sejak kecil dan telah menyertai pertandingan tilawah bermula dari umur 12 tahun lagi.

“Walaupun belajar al-Quran BraiIIe, ia bukan penghaIang untuk saya mempelajari kitab suci ini secara lebih mendalam dan menyertai pelbagai pertandingan tilawah sejak berusia 12 tahun.”

Bakal wakil Kelantan ke peringkat kebangsaan
Kemenangan yang diraih oleh Qayyim ini telah melayakkannya memperoleh wang tunai sebanyak RM10,000, pakej mengerjakan umrah serta sijil penyertaan. Dia juga layak menjadi wakil negeri bagi pertandingan tilawah peringkat kebangsaan yang dijangka berlangsung sekitar Februari.

Kita yang sempurna belum tentu mampu
Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah berasa kagum dengan semangat juang pemuda tersebut. Hal ini kerana dia langsung tidak menjadikan masalah yang dihadapinya sebagai aIasan untuk tidak berjaya dalam apa yang diminati.

Mereka telah menurunkan k0men-k0men positif dengan mengucapkan tahniah serta memuji pencapaian terbaik qari muda ini dalam kehidupannya.

Matanya but4, hatinya celik

Sumber : Harian Metro

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu. . insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini