Tahukah Anda Ulser Kerap Muncul Di Sekitar Mulut Petanda Awal Penyakit Kanser, Mohon Share Maklumat Penting Ini

Ulser boleh dialami oleh sesiapa sahaja tanpa mengira umur dan jantina. Golongan wanita mungkin lebih berisiko kerap menghidapinya terutamanya bagi wanita yang mengandung dan datang haid.

Ulser mulut ini biasanya akan pulih dengan sendirinya dan kalau berulang pun tidaklah serius dan juga tidak berjangkit kepada sesiapa di sekeliling.

Ulser ini terjadi adalah kerana jangkitan bakteria di dalam mulut dan selain itu ia juga adalah disebabkan oleh kecederaan fizikal pesakit seperti tergigit bibir, pipi atau tercucuk benda yang tajam. Ulser juga terjadi akibat kekurangan zat makanan, tekanan, kurang rehat atau keadaan mulut yang kotor.

Ulser ialah tompokan putih di dalam mulut. Ia mungkin luka atau kudis yang terdapat di bahagian mulut iaitu di bahagian pipi, mulut dan lidah. Bagi yang pernah menghidap penyakit ini tentunya tahu betapa sakitnya untuk menguyah makanan kerana rasa perit dan sakit bila makanan terkena luka ulser tadi.

Tanda-tanda anda sedang menghidap ulser mulut
– Kawasan yang terkena jangkitan atau cedera bewarna merah dan membengkak.
– Rasa pedih dan sakit di bahagian yang luka terutama apabila anda sedang menguyah makanan pedas, masin atau panas.
– Rasa sakit apabila anda sedang mengosok gigi dan susah untuk membuka mulut.
– Hilang selera makan akibat pedih dan sakit di bahagian luka.

Langkah-langkah awal pencegah/menyembuhkan ulser
– Minum air yang secukupnya dan kurangkan air yang berasid
– Jauhi makanan yang banyak mengandungi rempah
– Letakkan sedikit ais di tempat luka untuk melegakan sakit
– Elakkan daripada tekanan perasaan

Jika ulser mulut anda masih tidak sembuh malah semakin merebak dalam masa kurang dari 3 minggu, anda mesti segera berjumpa doktor kerana mungkin ulser mulut yang lambat sembuh adalah tanda-tanda awal anda sedang menghidap barah mulut.

Pemeriksaan lanjut perlu dilakukan apabila ulser yang dialami agak besar saiz dari biasa iaitu lebih 2 mm, ulser berdarah dan tidak sembuh dalam masa 3 minggu

sumber ; Alifchannel

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post