Rasanya Memang Sedap, Tapi Ramai Tidak Tahu Dekat Sirip Ikan Kerisi Ada Tersembunyi Cacing-cacing Halus

Anda semua mesti ramai sudah tahu bahawa Ikan merupakan salah satu sumber protein utama yang sangat penting pada badan kita. Ramai orang yang makan berlaukkan ikan tetapi tidak semua ikan itu mempunyai rasa yang sama dan minat setiap orang mungkin berbeza.

Walaupun memasak ikan tidak sukar, tetapi tetap juga ia memerlukan sedikit kemahiran asas yang perlu kita ketahui agar boleh mendapatkan rasa ikan yang berkualiti, bersih dan sedap dimakan.

Baru-baru ini seorang wanita berkongsikan cara siang untuk membuang cacing parasit yang terdapat pada badan ikan sebelum memasaknya.

Cara bersih dan siang ikan kerisi

Bagi yang dok tau lagi atau yang dok perasan selama ni,atas belakang ikan kerisi dekat sirip dia tu memang betul ada perasit seakan cacing, kebetulan ikan kerisi hok KakaMung boleh memang ada belake atas belakang ye tu cacing² halus tu..

Gunting sirip ikan

Jadi cara KakMung buang cacing² tu dengan ambik gunting, gunting sirip atas belakang tu pastu ambik lidi hok kita wat cukil gigi,cokeh buang cacing² hok ada tu,boleh katakan atas sekor ikan tu ada 2 3 ekor cacing halus tu,pastu baru beloh belakang dia..

Gambar cacing hok tu je dang KakMung ambik, Naik geli gelemang pulok KakMung tengok ke cacing-halus halus tu..

Ikan kerisi memang sedap weh,nok-nok kalau goreng belah blakang atau masok singgang pedah..lepas cuci bersih boleh lah kita masak setmung

Bahagian tepi sirip ikan kelihatan cacing ‘bersembunyi’.

Gunting dan buang bahagian sirip ikan

Boleh nampak jelas ada cacing berwarna merah di bahagian tersebut. Bleh guna pencungkil gigi untuk menarik dan membuang cacing di situ yang kebiasaaannya ada 2,3 cacing halus.

Di bawah ini adalah cacing-cacing yang sudah dikeluarkan daripada ikan

Menurut komen seorang wanita dikenali sebagai Amirah Emran, cacing itu dikenali sebagai pasarite Anisakis.

Ikan kerisi memang sedap untuk dimakan, dan anda tidak perlu bimbang dengan cacing-cacing halus tersebut, biasanya jika tidak dibuang pun ia akan mati apabila dimasak.

sumber ;s.h

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post