Resepi Pulut Mangga Ala Thai Yang Sedap Sangat. Confirm Makan Sampai Licin.

Untuk kuah santan, santannya anda boleh guna sama ada santan segar atau santan kotak. Kedua-duanya masih berikan rasa yang sedap. Janj1 dimasak atas dapur dengan daun pandan dan garam untuk rasa yang masin dan wangi.

Bahan-bahan untuk pulut:
Beras pulut 2 cawan (rend4m siap-siap semalaman atau selama 4 jam)
Santan pekat ½ cawan campur dengan air dan juga ¼ sudu kecil garam
Daun pandan 2 helai yang dicar1kkan

Cara penyediaan pulut:
▶️ To$kan pulut yang siap dirend4m, kemudian masukkan dalam penguku$. Kuku$ $elama 15 m1nit.

▶️ Selepas kuku$, angk4t dan masukkan ke dalam beka$/m4ngkuk.

▶️ Tuang santan yang dah digavlkan dengan garam dan gaulkan sehingga sekata.

▶️ Tuangkan santan sikit demi sedikit sehingga pulut lembut.

▶️ Kemudian masukkan semula pulut ni ke dalam periuk penguku$, dan kuku$ semula dalam 20 m1nit. Jangan lupa masukkan daun pandan.

▶️ Sediakan kuah santan pula.

Bahan-bahan untuk kuah santan:
Santan kotak ½ cawan (brand Saji)
Air 1 cawan
Garam 1 sudu kecil
Daun pandan 1 helai
Tepung jagung 1 sudu kecil (larutkan dengan air sedikit)

Cara penyediaan kuah santan:
▶️ Satukan kesemua bahan-bahannya kecuali tepung jagung ke dalam periuk. Kemudian masakkan hingga hampir mend1dih.

▶️ Pa$tikan gvna ap1 yang kecil je dan sentiasa kac4u untuk el4kkan santan berketvl.

▶️ Kemudian masukkan tepung jagung sikit dem1 sedikit untuk dapatkan kuah yang agak pek4t. Boleh agak-agak tah4p kepek4tan kuah yang anda mahu.

▶️ Dah siap boleh tvtup ap1.

▶️ Hid4ngkan bersam4 pulut dan mangga.

Cara hidangannya, sediakan buah mangga yang dah siap dip0tong di dalam p1ring. Let4kkan pulut semangkuk dan juga kuah santan. Untuk men1kmatinya, tvangkan kuah santan ke selvruh m4ngga dan pulut.

Boleh dikatakan inilah antara pemanis mulvt yang paling istimewa. Kalau s1mpan dulu dalam peti $ejuk sebelum dij4mah, lagi sedap dan menyeg4rkan. Nanti boleh buat untuk hidangan sekeluarga. Sel4mat mencuba!

Sumber: Port Makan

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post