Ada Yang S̷ampai Pengs̷an Ada Yang Tak Berhenti Menangls. Genting Highland Bvang 3000 Orang Pekerja

Syarikat Genting Malaysia Bhd (Genting) mengurngkan 3,000 pekerjaan yang merangkumi 15 peratus daripada jumlah keseluruhan tenaga kerja bagi kaslno mereka, lapor Bloomberg.

Memetik sumber yang tidak dinamakan namun mengetahui hal berkenaan, laporan itu menyebut proses pemberhentian sudah pun bermula.

Genting – yang menggaji lebih 20,000 tenaga kerja setakat 2019 – sebelum ini menawarkan pem0tongan gaji untuk kakitangan mereka sebagai sebahagian daripada proses penjimatan buat konglomerat yang ditubuhkan pada 1865 itu.

Semasa dihubungi seorang pegawai Genting meminta portal berita berkenaan merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan syarikat terbabit pada 22 Mei lalu.

Ia merupakan pengumuman langkah penstrukturan Genting di negara ini termasuk pem0tongan gaji sukarela serta penyesuaian jumlah tenaga kerja syarikat terbabit.

Genting bagaimanapun tidak mendedahkan jumlah orang yang kehilangan kerja pada waktu itu.

Ketika kerajaan membenarkan kebanyakan aktiviti disambung semula melalui perintah kawalan pergerakan pemullhan (PKPP) sejak 10 Jun, kegiatan perjudlan Genting dan perkhidmatannya yang lain masih ditutup.

Sementara itu hari ini syarikat perjudlan lain – Berjaya Sports T0to Bhd, Magnum Bhd dan Pan Malaysia Pools Sdn – dilaporkan menyambung semula 0perasi masing-masing.

Pada suku pertama tahun ini Genting mennggung keruglan bersih RM417.96 juta aklbat gangguan 0perasi mereka di seluruh dunia ksan penvlaran wbak Cvld-19.

Semalam Genting mengumumkan Resorts World Kijal di Terengganu Resorts World Langkawi akan dibuka semula esok.

Bagaimanapun Resorts World Genting Resorts World Awana masih ditutup sehingga notls baru mengenainya dikeluarkan.

Sumber : Malaysia Kini Via trending all mhi

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini