Ak̷ibat Terlalu Ikut Pet̷ua Kar̷ut, Ibu Pic̷it Put̷ing Bay̷i H̷ingga Bengk̷ak-“Mak Yang Sur̷uh”

Ak1bat Terlalu Ikut Petva Karvt, Ibu Pic1t Put1ng Bayi H1ngga Bengk4k-“Mak Yang Survh” | Tidak dinafikan, terd4pat 1001 pant4ng lar4ng dan petva orang lama-lama berka1tan penjag4an bay1 yang boleh diguna pakai mesk1pun zaman sudah semak1n moden. Namun begitu, ada juga yang secara membuta tuli membuat sesuatu am4lan itu t4npa usul per1ksa. Salah satunya adalah perbuatan mem1cit put1ng bay1 kecil kononnnya hend4k mengeluarkan benj0lan yang mengandungi cec4ir seakan-akan’susu’. Kedengaran tidak masuk ak4l, bukan? Mal4ngnya, dem1kianlah hak1kat yang masih berlaku di kal4ngan masyar4kat kita seh1ngga kini.

Bila tanya kenapa nak pic1t put1ng bay1, semuanya buat muka mel0pong

Terp4nggil membetulkan semula persepsi berkenaan, seorang pak4r perub4tan bernama Dr Redza Zainol tamp1l berk0ngsikan kis4hnya sendiri. Beliau pernah bertemu dengan seorang bay1 yang asy1k men4ngis seh1ngga mengg4nggu kelanc4ran proses menyusu bad4n. Apabila diper1ksa, terny4ta bayi itu umpama mender1ta kerana ibunya sudah mem1cit bahagian put1ng yang ditumbvhi benj0lan kecil. Walaupun tidak tahu apakah tujuan sebenarnya, wanita terb4bit meng4kui hanya menvruti petva daripada ibunya sah4ja.

Kalau put1ng membesar lebih 3cm, boleh rujvk ke klinik

Pesan dokt0r ini, perbu4tan berkenaan tidak sew4jarnya dijad1kan kebiasaan. Sek1ranya para ibu terlalu risau dengan kead4an benjolan di put1ng anak yang semakin membesar, lebih baik untuk mendap4tkan nas1hat daripada pak4r perub4tan bertauliah. Jika pandai-pandai membuat petua sendiri, nescaya bay1 send1ri yang akan mer4na kerana put1ngnya mengal4mi bengk4k seh1ngga menyeb4bkan keradangan.

Sumber : Facebook Dr Redza Zainol & Bel Nawhen, Kish Dnia

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini