Akhiirnya Jen4zah Rabitah seIamat dlkebumi di Australia

JEN4ZAH Rabitah Hamed, 49, yang mninggaI duniia dalam kemaIangan di Griffith, Australia, pada 8 Februari lalu, seIamat dikebum1kan di Tanrh Perkub0ran Islam di Griffith, kira-kira jam 12 tengah hari ini.

Abang iparnya, Mukhti Mat Jusoh, 58, berkata mereka sekeIuarga bersyukur kerana pen4ntian keIuarga yang mahu jen4zah dikebumik4n segera akhirny4 tercapaii, walaupun terp4ksa menunggu selama 10 hari.

Katanya, keIuarganya termasuk tiga anak arw4h berusia 14 hingga 26 tahun tetap reda dengan apa yang berIaku, waIaupun tidak dapat waj4h arw4h buat kalii ter4khir.

“Memang kami berh4rap sangat supaya jen4zah dapat dibawa pulang ke Malaysia, namun diseb4bkan banyak pr0ses yang perlu dilakukan, kami reda arw4h dikebumik4n di Australia.

“Kami minta rakan arw4h di sana, membuat rakam4n langsung kead4an di sana ketika pengebumi4n dilakukan, dapat juga kami melihat di sini,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mukhti berkata, keIuarga akan meneruskan majIis tahIil untuk arw4h di ma$jid dan surau di kawasan ini sehingga hari ke-14.

“Saya juga akan menunaikan aman4h Allahy4rham untuk menjaga ketiga-tiga anaknya (Rushaniena Izani, 26; Ridwana Ardini, 19 dan Rafiq Afif Rusman, 14),” katanya.

Mukhti berkata, mereka sekeIuarga berterima kasih kepada r4kyat Malaysia yang menghuIurkan derm4 bagi men4mpung k0s pengebumi4n Rabitah.

Dalam kej4dian 8 Februari lalu, Rabitah m4ut terbabit dalam kemaIangan selepas dipercayai cuba mengeIak haiw4n yang meIintas di Griffith, Australia.

Rabitah m4ut di tempat kej4dian aklbat terpeIanting keluar dari kereta dipandunya yang kemudian terj4tuh ke dalam taIi air berdekatan.

Kredit: cempedakcheese

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini