Akhirny4 Dihvkum Penj4ra 26 Bulan, H1na Nabi Muhammad Dan Islam

Akhirny4 Dihvkum Penj4ra 26 Bulan, H1na Nabi Muhammad Dan Islam | Seorang lelaki dipenj4ra 26 bulan oleh M4hkmah Sesyen di sini selepas didapati bersaIah atas dua pertvduhan mengh!na Nabi Muhammad, agama Islam dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menerusi laman sosiaI Facebook tahun lepas.

Hakim M. M Edwin Paramjothy menjatvhkan hukvman penj4ra 26 bulan bagi pertudvhan pertama dan enam bulan penj4ra untuk pertudvhan kedua ke atas Danny Antoni, 29, serta memerintahkan hukvman itu berjalan serentak dari tarikh tngkap pada 6 Mac 2019.

Dalam penghakimannya, Edwin berkata jen4yah mengh!na agama seseorang dilakukan bukan sahaja terhadap individu yang disasarkan tetapi juga ke atas nilai dan fungsi yang diwakili agama tersebut.

Persoalan dalam setiap k3s ialah sama ada perkataan yang digunakan adalah dalam bentuk yang boleh menimbulkan kej4hatan subst4ntif, yang mana badan perundangan telah menggubal und4ng² untuk menceg4hnya…

Walaupun kebebasan bersuara membenarkan kebebasan mengkr!tik, hak ini tidak membenarkan individu untuk mengh!na…

Und4ng-und4ng melindungi kebebasan beragama menerusi penggubalan atau pengukuhan kerangka kerja nasional dan perundangan bagi menceg4h cerc4an terhadap agama dan melabel kumpulan-kumpulan agama dengan stere0taip neg4tif…

Edwin menambah agama merupakan sesuatu yang peribadi serta mempunyai tempat yang istimewa bagi penganutnya, dan tidak dapat dinaf!kan dalam k3s itu bahawa hantaran tidak sesuai, tidak bertanggungjawab serta bersifat prov0katif berdasarkan kaum dan agama yang dibuat tertudvh telah meIanggar parameter kebebasan bersuara yang diperuntukkan di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Apabila dilihat secara objektif, seseorang itu dapat merumuskan kata-kata atau hantaran sedemikian bukanlah sebahagian daripada penjelasan mana-mana idea dan mempunyai nilai sosi4l yang sangat rendah…

Apa juga manfaat daripada paparan itu tidak sebesar kepentingan, ketenteraman dan keamanan masyarakat. Kata-kata yang dikeluarkan itu menyebabkan ker0sakan dan boleh menggvgat keamanan…

Danny ditudvh menggunakan akaun Facebook atas nama Danny A’antonio Jr untuk memuat naik hantaran mengh!na Nabi Muhammad dan Islam yang boleh menggug4t keharmonian di antara umat Islam dan bukan Islam pada 1.21 pagi, 9 Jan 2019 mengikut S3ksyen 298A 1 A Kanun Kes3ksaan yang memperuntukkan huk4man penj4ra maksimum lima tahun.

Dia juga ditudvh meIakukan kesaIahan sama terhadap Abdul Hadi di tempat, tarikh dan masa yang sama menurut S3ksyen 233 1 A Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang boleh dihuk0m di bawah S3ksyen 233 3 yang memperuntukkan d3nda maksimum sehingga RM50,000 atau penj4ra sehingga setahun atau kedua-duanya.

Kedua-dua hantaran tersebut dibaca di Pejabat Bahagian Sias4tan Jen4yah Siber dan Multimedia, Jabatan Sias4tan Jen4yah Komersial, Ibu Pejabat PoIis Bukit Aman, Menara KPJ di sini pada 10 pagi 4 Mac 2019.

Pendkwaan dikendalikan Timbalan Pendkwa Raya Julaila Jamaludin sementara tertudvh tidak diwakili pegu4m.

Sumber : Bernama via OMM

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Sosial Media!!
Facebook – Madara Army
Youtube channel – Madara Amry