Akhirnya bekas tentera pula luah rasa TERK1LAn, Kes Musang King Raub

Akhirnya bekas tentera pula luah rasa TERK1LAn, Kes Musang King Raub | MAAF PKM KAMI TERSALAH BURUโ€ฆ Apa khabar agaknya PKM sekarang? Kepada PKM kami mohon maaf sebab kami tersalah buru. Berpuluh tahun kami berkhidmat dan menjalani operasi hutan memburu PKM sehinggalah pihak PKM menyerah kal4h dan menandatangani perjanjian damai di Thailand pada tahun 1989.

Kami askar habis per4ng keluar hutan ada yang tiada rumah dan tiada tanah tetapi k0munis keluar hutan dapat tanah berekar-ekar untuk tanam musang king dan rumah mewah. Rupa-rupanya PKM adalah pejuang kemerdekaan. I am sorryโ€ฆ.๐Ÿคฎ๐Ÿคฎ

Kami habiskan masa muda kami dlm tenteraโ€ฆ Agak2 berapa ekar tanah kami dpt seperti yang dijanjikan?

Sumber; Abu Bidin Bekas Tentera Malaysia

Baca lagi artikel manfaat dibawah

1. Rasulullah pernah berpesan bahawa setiap suap yang diberikan oleh suami kepada isteri akan mendapat ganjaran di sisi Allah. Sabda Nabi:

ูˆูŽู„ูŽุณู’ุชูŽ ุชูู†ู’ููู‚ู ู†ูŽููŽู‚ูŽุฉู‹ ุชูŽุจู’ุชูŽุบูู‰ ุจูู‡ูŽุง ูˆูŽุฌู’ู‡ูŽ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุฅูู„ุงู‘ูŽ ุฃูุฌูุฑู’ุชูŽ ุจูู‡ูŽุง ุญูŽุชู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูู‚ู’ู…ูŽุฉู ุชูŽุฌู’ุนูŽู„ูู‡ูŽุง ูููŠ ูููŠู‘ ุงู…ู’ุฑูŽุฃูŽุชููƒูŽ

โ€œDan tidaklah kamu memberikan nafkah dalam mencari keredhaan Allah melainkan semuanya akan dibalas dengan pahala. Sehinggakan setiap suap yang disuapkan ke dalam mulut isterimu (juga akan diberi pahala). (HR Muslim).

2. Malah membelikan hadiah buat isteri juga dianggap sebagai amalan yang terpuji. Sadina Amru ibn Umayyah pernah membeli sepasang kain. Seorang sahabat bertanya, apa yang kamu lakukan kepada kain tersebut. Amru lalu menjawab:

ุชุตุฏู‚ุช ุจู‡ ุนูŽู„ูŽู‰ ุณุฎูŠู„ุฉ ุจู†ุช ุนุจูŠุฏุฉ ุŒ ูˆูƒุงู†ุช ุงู…ุฑุฃุชู‡ ุŒ ูˆูŽู‚ูŽุงู„ูŽ : ุณู…ุนุช ุฑูŽุณููˆู„ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตูŽู„ู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ู‘ูŽู…ูŽ ูŠู‚ูˆู„ ูููŠ ุงู„ุตุฏู‚ุฉ : โ€ ุงู„ุตุฏู‚ุฉ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ุฃู‡ู„ ุตุฏู‚ุฉ

โ€œAku telah hadiahkannya kepada isteriku Sukhailah bint Ubaydah dan dia berkata: Aku mendengar Rasulullah bersabda: Sesungguhnya sedekah (hadiah) kamu kepada ahli keluargamu akan diganjari pahala sedekah. (HR Abu Yaโ€™la).

3. Ini kerana duit yang diusahakan untuk menyara sebuah keluarga mereka adalah sebaik-baik nafkah di jalan Allah. Sabda Rasulullah:

ุฃูŽูู’ุถูŽู„ู ุฏููŠู†ูŽุงุฑู ูŠูู†ู’ููู‚ูู‡ู ุงู„ุฑู‘ูŽุฌูู„ู ุฏููŠู†ูŽุงุฑูŒ ูŠูู†ู’ููู‚ูู‡ู ุนูŽู„ูŽู‰ ุนููŠูŽุงู„ูู‡ู

โ€œSebaik-baik dinar adalah dinar yang digunakan sebagai nafkah buat menyara keluarganyaโ€ (HR al-Bukhari).

Justeru, berusahalah menyara keluarga dan berilah hadiah buat isteri. Sesungguhnya ia adalah perkara yang dipuji Allah dan Rasul.

Sumber; Dr Ahmad Sanusi