“Allahu Kesi̷annya, Men̷angis Berh̷ari-hari Sampai Dem̷am Cari Atuknya

“Allahu Kesiannya, Men4ngis Berhari-hari Sampai Dem4m Cari Atuknya | Hubung4n antara datuk atau nenek dengan cucu memang satu hubung4n yang ist1mewa. Jika waktu dulu kita membesar dengan ibu bapa yang gar4ng, tetapi bila mereka sudah mempunyai cucu, pasti karakter mereka akan bertukar 100 per4tus dengan cucu.

Sebab itu, ramai cucu-cucu yang sangat rap4t dengan datuk dan nenek.

Se0rang wan1ta memuat naik tentang an4knya yang men4ngis kerana rindvkan arw4h atoknya. Wanita yang bernama Noorshadatul Afni Zulkarnain berk0ngsi video an4knya yang sedang men4ngis s4mbil terc4ri-cari kel1bat atok dan di tangan kanak-kanak tersebut merup4kan baju kepuny4an arw4h.

Menvrut puan Noorshadatul, memang sebelum ini arw4h bapa mentuanya sangat rap4t dengan an4knya. Malah setiap hari akan dat4ng bermain memand4ngkan rumah mereka bersebelahan. Tetapi dua minggu yang lalu, bapa mentuanya telah men1ngg4I duni4 dan an4knya kini mula tercari-cari h1ngga bad4nnya juga mula pan4s seperti dem4m.

Assalamualaikum suri-suri semua, saya nak share cerita pas4l an4k saya se0rang ni. Kis4hnya macam ni, dia ni memang rap4t dan m4nja sangat dengan atok abah dia..(abah mertua saya). Rumah saya dan abah saya sebelah-sebelah je. Kami ni meni4ga, setiap kali waktu solat abah akan balik, pastu akan jengvk an4k saya dulu, main-main dengan dia dulu barulah dia m4ndi dan pegi masjid. balik dari masjid pun gitu, cari an4k saya dulu barulah dia turun ke kedainye semula.

Macam tu lah hari-hari dalam h1dup anak saya. Dua minggu lepas abah saya men1ngg4I duni4. Mula-mula tu an4k saya mencari-cari jugak, tapi sekej4p je sebab mase tu ramai lagi orang kat rumah saya, ok lah. Semalam anak saya da start mencari atok dia semula, b4dan pun macam da nak dem4m. Video tu semalam saya rek0od mase dia tengah men4ngis. Kat tangan anak saya tu baju yang atok dia pakai buat tido. Sebagai ibu memang sayu bila tengok an4k jadi macam tu. Doak4n anak saya ku4t ye ibu-ibu dan suri-suri sekalian.

Al-fatihah untuk arw4h abah.

Perkongsian tersebut mendapat pelbagai komen dan reaksi dari netizen. Rata-rata turvt tervsik h4ti melihat rindunya seorang cucu pada atoknya.

Nur Nasuha –

Baik atuknya tu yang cucu ingat. Takziah. Sian adik. Jangan macam tu. Sian mama nanti.

Syarizalita Sazali –

Tengok anak ni nangis saya pun nangis. Teringat 20 tahun lepas adik saya macam ni la mencari arw4h ayah saya. Masa tu adik saya baru umur 1 tahun.

Wanie Syazwani –

Pernah rase kehil angan..sampai sekarang masih terasa. D0a saja ubat r1ndu. Kita cucu sulung dapat pulak cic1t sulung. Mesti arw4h nenek beIah mak gembira. Tapi itu ken4ngan, bila balik kampung.. Ter1ngat dia ade, kadang-kadang tercari. Tapi dalam h4ti.. Dia dah takde.. Rindu sang4t arw4h mok, arw4h ecek..rindu sangat. Kalau ade pasti gembira ade cic1t lelaki.

Dwe Hairen Mohamad –

Allahu sedihnya..macam anak sulung saya. Sampai dem4m cari atuknya..Arw4h abah saya men1ngg4I 2016 waktu tu anak sulung saya baru 3 tahun. Dengan orang lain dia taknak kecuali abah saya. Pastu dia pernah bangun – bangun tidur terus mena4ngis r1ndu atuk katanya.

Salwa Itam –

Biasa la anak kalau tingg4l dengan atok. Macam ni la jadi nye. Apatah lagi orang yang disay4ng dah men1ngg4I. Dia maseh tercari-cari mana perg1nye atok dia yang selama ini ada disamping dia. Yang selalu berm4nja, berm4in, bergurau, temp4t berm4nja. Tup – tup dah hil4ng dipand4ngan dia. Makan masa jugak tu puan. Sab4r la perl4han-lah4n insyaallah elok la nanti tu. Saya pon pernah mengal4mi n4sib macam tu. Kita kena beri perh4tian kat dia m4sa ni.

Semoga puan Noorshadatul dapat bers4bar dan boleh memvjuk an4knya secepat mungkin. Salam Takziah dari kami buat puan sekeluarga.

Vide0 :

Kredit: imuslimnetwork

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini