Allahy̷arhamah Nurul Huda, pel̷ajar Malaysia pertama disem̷adikan dimaqam para auliyak Mesir

Allahy4rhamah Nurul Huda, pelajar Malaysia pertama disem4dikan dimaqam para auliyak Mesir | Terp4nggil untuk menulis. Kemat1an kali ini sungguh ist!mewa bagi semua, bagai dibar4tkan sep4sang ibu bapa melep4skan anak peergi mengh4dap Syurga. Itulah yang terpapar daripada kis4hnya begitu h4lus Allah atur. Indah tak terkata. Terkejvt pun ada, h!ngga kata kata ter4khir adalah macam tak percaya.

Apabila baru sehari kembali berp!jak l4ngkah untuk meneruskan baki pengajiannya di Mesir. Dia dis4hkan men1nggal dunia. Selepas meng4du sedikit sesak n4fas. Mungkin itulah aj4lnya. Namun bagi ibu bapa sudah pasti merelakan perpis4han itu dibaratkan melep4skan anak mereka untuk ke Syurga. Syurga ilmu. Syurga mujahadah.

Setelah h4mpir 6 bulan bersama cuti di Malaysia. Rindu sudah pasti sedikit terubat setelah 2 tahun tidak balik ke Malaysia. Melep4skan anaknya di airport baru ini mungkin am4t mengujakan. Gembira sudah pastinya. Anak nak sambung peng4jiannya. Nak jadi alimah.

Tapi itulah j4nji Allah saat aj4l sudah tiba. Allah menjempvtnya dengan sangat teliti. Ib4rat meny4mbut kedatangan j4sad arw4h dengan sangat baik. Disemadikan di bumi Para Ambi’ak. Malah paling istimewa arw4h dikembvmikan di sekitar maqam para auliyak. Masyaallah.

Apa yang dilihat, am4lan arw4h sangat luar biasa. Amalan Sunatnya dia jaga rapi. Apatahlagi amalan w4jib sudah semestinya lebih lagi.

Melalui pengal4man kami bermusafir ke Kelantan selepas berkuarant1n di Hotel Ibis KL. Sep4njang perjal4nan itu saya diberi kesemp4tan berada di seat seb4ris dengan arw4h. Dia duduk ‘double seat’
Saya seat single ditengah dikos0ngkan untuk sosial distancing. Apa yang dilihat amalannya sungguh men4kjubkan.

1) Melazimi Ratib Al-Haddad.
2) Suka berqasidah sepanjang perjalanan.
3) Tasbih sentiasa di tangan.

Paling terkejvt apabila tahu dari status cerita kawan kawannya, arw4h merupakan seorang yang sangat suka LAZIMI TAHAJJUD. Jarang miss.
4) Suka berdamping dengan al-Quran.
5) Solat awal waktu berjemaah di Surau Wisma.

Maka tidak dinafikan pemerg!annya ada satu rahmat kepada keluarganya. Mendapat sinar gembira anaknya dimasukkan ke Syurga. Itulah yang disebutkan oleh Rasulullah;
من عاش على الشيء مات عليه
Siapa yang hidup di atas sesuatu kebaikan, mat1nya di atas kebaikan yang dia suka lakukan.

وكفى بالموت واعظة
Cukuplah kemat1an itu pengajaran kepada kita.
من خرج في طالب العلم كان في سبيل الله حتى يرجع
Sesiapa yang keluar dalam menuntut ilmu maka dia berada dalam jalan Allah sehingga dia pulang.

من أحب الشيء بعث عليه
Sesiapa yang menyukai sesuatu dia akan dibangkitkan dengan kesukaannya.
عليكم بقيام الليل فإنه من دأب صالحين من قبلكم
Wajib (sunat muakkad) ke atas kamu berqiamullail. Sesungguhnya Qiamullail itu jejak langkah orang soleh sebelum kamu.

Kata ulamak, siapa yang suka berkhidmat untuk agama dan apa yang kita suka itulah kita akan mat1. Kita akan mat1 di mana kita suka berulang alik. Kalau berulang alik ke masjid di tengah tengah tu kita akan mat1. Kalau ke tempat meng4ji begitulah juga.

Begitulah kisah Sahabat Nabi SAW, Saidaina Umar mat1 dibun0h ketika solat. Saidina Othman, mat1 ketika membaca Al-Quran. Kerana amalan yang paling mereka suka buat itulah membentuk kemat1an yang mereka ukir.

Bukti kemat1annya dicem.burui ramai…

Meningg4l di pagi Jumaat. Dikebvmikan di sekitar maqam auliyak yang mana tidak pernah lagi pelajar Malaysia di kebum1kan di situ. Men1nggal semasa berkelana sedang bermusafir mencari ilmu di bumi Ambi’ak.

Berdasarkan hadis Nabi,
مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَمُوْتُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ أَو لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ إلَّا وَقَاهُ اللَّهُ فِتْنَةَ القَبْرِ
“Tidak ada seorang muslim yang mati1pada hari Jumaat atau malam Jumaat melainkan dibeb4skan oleh Allah SWT daripada f1tnah (az4b) kub0r”.

مَنْ مَاتَ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ أَوْ يَوْمَ الْجُمُعَةِ أُجِيْرَ مِنْ عَذَابِ القَبْرِ وَجَاءَ يَوْمَ القيامةِ وَعَلَيْهِ طَابِعُ الشُّهَدَاءِ
“Bar4ngsiapa yang mat1 pada malam Jumaat atau hari Jumaat akan dibeb4skan daripada az4b kub0r dan akan datang di hari Qiyamat dan padanya t4nda sebagai seorang yang syah1d”.

Siapa yang menyaksikan kemat1an di depan mata dan mengambilnya sebagai pengajaran dalam meneruskan kehidupan dirinya dan mengamalkan kebaikan yang disebutkan merekalah gol0ngan yang beruntvng.

Namun bagi siapa yang tahu kemat1an itu bakal tiba,tapi hanya sekadar tahu tidak berfikir untuk berubah jadi baik. Maka dia adalah orang yang paling bod0h sekali. Kerana disebutkan dalam Hadis Rasulullah saw…

“Orang yang cerd!k adalah yang mel4wan n4fsunya dan beramal untuk keh!dupan setelah kemat1an, sedangkan orang bod0h adalah yang mengikuti hawa n4fsunya dan ber4ngan kepada Allah dengan pelbagai angan-angan.”

Tonton VIdeo Disini

Kredit; Siti NurSarah Binti Kusnin

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini