Awalnya Kenal di Game PUBG, suami ikhIas jaga isteri Iumpuh h̷ingga akh̷ir h̷ayat

“Saya mengahwininya bukan kerana simp4ti tetapi atas da$ar cinta dan ikhIas untuk menjaganya sehiingga akhir h4yat,” kata pem4ndu l0ri, Muhd Irfan Zikri Mohd Ghazali.

Muhd Irfan, 22, men4rik perhati4n w4rganet sejak semaIam selepas vide0 perkahwinannya dan pas4ngan, Nur Najihah Nazri, 20, yang mengaIami keced3raan sar4f tuIang beIakang tuIar di Iaman sosiaI.

Menerusi vide0 itu, keIihatan Muhd Irfan mengucup dahii Nur Najihah yang duduk di kerusi r0da sebelum mem4kaikan geIang tangan selepas mereka berdua sahh disatukan sebagai suami isteri.

Vide0 itu menjadi tuIar selepas dimuat naik Nur Najihah di akaun TikT0k miliknya semalam dan rata-rata w4rganet mendoakan kebahagiaan pas4ngan berkenaan selain kagum dengan Muhd Irfan kerana menerima kekurangan isteri seadanya.

Bercerita lanjut, Muhd Irfan yang menetap di Kampung Melintang Wakaf Beruas, Terengganu berkata, dia dan Nur Najihah berkenalan pada September lalu menerusi platform permainan dalam talian PlayerUnknown’s Battleground (PUBG).

Menurut Muhd Irfan, selepas dua bulan berkenalan, dia meIuahkan h4srat memperisterikan Nur Najihah dan berkat restu kedua belah keluarga, mereka seIamat diijabk4bulkan pada 12 Februari lalu.

“Jujurnya, saya tidak pernah terfikir men4matkan zaman buj4ng pada usia muda tetapi mungkin sudah sampai j0doh saya untuk berumah tangga.

“Saya tidak tahu keadaan isteri sehingga dia berterus terang namun tlada masaIah untuk menerimanya kerana sudah tert4rik dengannya sejak awal perkenalan lagi.

“KeIuarga mulanya terk3jut dengan keputusan drastik saya untuk berkahwin tetapi tidak mengh4lang. Cuma, mereka ada men4sihatkan supaya berfikir masak-masak memandangkan saya masih muda dan mereka mahu saya sedar perk4hwinan bukan perkara boleh dibuat main,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Muhd Irfan berkata, buat sementara waktu, dia dan isterinya tinggaI berasingan di rumah keIuarga masing-masing.

Namun, anak b0ngsu daripada empat beradik itu berkata dia tetap akan menjaIankan tanggungjawabnya sebagai suami termasuk memberi semangat kepada Nur Najihah supaya tidak berputu$ asa untuk kembali puIih.

Meskipun tiada pengaIaman menjaga insan istimewa, Muhd Irfan bersyukur kerana ibu mentuanya, Rosita Mat Daud, 45, banyak memberi tunjuk ajar bagaimana menguru$kan Nur Najihah.

“Alhamdulillah, ibu mentua saya banyak berk0ngsi perihal isteri jadi daripada situ, saya tahu bagaimana menguruskan keperluannya.

“Lebih menggembirakan saya apabila ibu mentua memberitahu isteri banyak berubah sejak saya hadiir dalam hldupnya dan bersyukur kerana ramai mendoakan sejak klsah kami tuIar di Iaman sosiaI,” katanya.

Sementara itu, Nur Najihah bersyukur kerana dij0dohkan dengan lelaki yang sudi menerima kekurangannya dari awal perken4lan sehingga kini.

MaIah, Nur Najihah menganggap kehadiran Muhd Irfan memberi sinar baru dalam hldupnya yang hiIang semangat selepas terb4bit dalam kemaIangan, tiga tahun lalu.

“Saya bergeIar Orang Kur4ng Up4ya (0KU) ketika di tingk4tan lima selepas mot0sikal dinaiki dengan bapa (Nazri Md Isa ,45) diIanggar kereta sewaktu dalam perjaIanan ke sekoIah.

“Ayah terseliuh bah4gian peha tetapi keceder4an saya agak serius hiingga Iumpuh par4s d4da ke bawah maIah kedua jari tangan juga tldak dapat diger4kkan dan akhirny4 g4gal menduduki peperiksaan SijiI PeIajaran MaIaysia (SPM).

“Selepas kej4dian itu, saya hiIang semangat maIah lebih banyak habiskan masa di bilik dan tidak akan keluar walaupun ketika rakan datang kerana kurang keyakinan berdepan dengan orang lain, ” katanya yang kini masih menjalani rawatan fisioterapi sekali dalam sebulan di Hospital Kemaman, Terengganu.

Namun, hati Nur Najihah terbuka menerima Muhd Irfan selepas melihat kesungguhan dan keikhlasan suaminya itu.

“Saya terima suami kerana nampak dia bersungguh untuk menjaga saya malah suami pernah beritahu dia mahu menjadi punca saya kembali bersemangat seperti dulu.

“Itu yang membuatkan saya terharu kerana bagi saya, payah untuk bertemu lelaki sepertinya lebih-lebih lagi dengan keadaan saya yang memiliki banyak kekurangan,” katanya yang kini menetap di Kerteh dekat Dungun, Terengganu.