$ayu, Rupanya Amir datang daIam mimpi Umi, suruh kebu-mi dia cepat-cepat

JASIN – Kanak-kanak yang meningg4l dunia aklbat di$yaki did3ra oleh ibu k4ndung dan bapa tirinya seIamat dikebvmikan di T4nah Perkub0ran Islam Padang Lebar, Simpang Bek0h di sini, tengah hari ini.

Jen4zah Zubaidi Amir Qusyairi Abd Malek, 7, yang ditvntut keluarga k4ndung ibunya di Jab4tan Perub4tan F0rensik, H0spital Melaka pagi tadi disoIatkan di Surau Madrasah As Syakirin.

Jen4zah kemudian dibawa ke tan4h perkub0ran yang terletak 600 meter dari rumah datuk k4ndung kanak-kanak itu.

Ibu angk4t Amir, Norlida Abu Hassan berkata redha dengan pem3rgian Amir dan berterima kasih keluarga k4ndung kanak-kanak itu yang bekerjasama sehingg4 selesai pengebumi4n.

“Alhamdulilah Amir sudah seIamat dikebvmikan. W4jah dia seperti sedang tiidur, dia datang dalam mimpi minta percep4tkan, jangan l4mbat-lambat. Abang dia mimpiikan Amir minta cepatkan pengebumi4n.

“Alhamdulillah, semua Iancar. Ummi tengok w4jah dia fresh, tidak macam sudah mninggaI beberapa hari lepas, macam dia sed4ng tiidur, dia selalu tiidur dengan Ummi macam itulah rupanya,” katanya teres4k-e$ak.

Norlida keIihatan Iemah dipap4h beberapa kali ketika urusan pengebumi4n diIakukan. Beliau juga dilihat mengus4p-usap bantaI milik arw4h yang dipanggil Adik.

Ditanya adakah beliau akan meIawat pus4ra anak angk4tnya itu, Norlida berkata, dia akan sentiasa datang meIawat.

“Dia sedang tiidur, dia akan tunggu Ummi datang es0k. W4jah dia sungguh ten4ng, dia kan anak syurga, tenangIah. Nanti Ummi akan datang,” ujarnya dalam tangiisan.

PengamaI media yang mengemuruni Norlida turut mengaIirkan air mata apabila meIihat keadaan wanita itu.

“Semoga Ummi juga ten4ng, ber$abar ya. Kami doakan adik Amir. Semoga t4bah,” kata beberapa peng4mal media itu.

Terdahulu, keluarga k4ndung arw4h enggan memben4rkan peng4mal media membuat liiputan walaupun telah mend4pat kelulus4n p0lis terIebih dahulu.

Demi mengh0rmati hak serta privasi kelu4rga arw4h, p0lis meminta para wart4wan dan jurufoto menunggu di luar kawasan perkub0ran ketika urusan pengebvmian diIakukan.

Pada Jumaat lalu, seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun m4ut, dipercayai aklbat didera ibu k4ndung dan bapa tiriinya di Taman Krubong Jaya di Jasin, Melaka.

Kanak-kanak itu did4kwa lem4s di dalam t0ng airr di rumahnya dalam kej4dian kira-kira 4jam petang, n4mun sia$atan awal p0lis mendapati terdapat keced3raan fiziikal pada b4dan m4ngsa.

M4ngsa sebelum ini dibes4rkan kelu4rga angk4tnya yang tinggaI di Rawang, Selangor sejak arw4h masih bayii n4mun ibu k4ndungnya meng4mbil semula beliau pada 0ktober tahun lalu. -MalaysiaGazette

Kredit: WB