B0moh arah mereka buang ‘s4mpah’ dalam arus sungai yang meng4lir

Hari ini tular satu klip video memaparkan tindakan seorang wanita yang selamba membuang bungkusan plastik di sebuah jambatan di Kelantan daripada kenderaannya.

Rata-rata netizen mengecam tindakan wanita berkenaan dan menyifatkan perbuatan tersebut sebagai ‘tiada kesedaran sivik’.

Dalam pada itu, seorang pengguna Facebook bernama Azhar Zamiri tampil menceritakan kisah sebenar di sebalik tindakan wanita terb4bit.

Menurut Azhar, keluarga terb4bit baru pulang dari berubat secara tradisi0nal di Kuala Krai dan mereka telah diarah oleh bomoh untuk membuang ‘sampah’ itu ke dalam air sungai yang mengalir.

Azhar juga meminta netizen supaya berh3nti mengec4m keluarga terb4bit yang kini berada dalam kemurungan.

Walaupun ceriita tersebut belum dapat dipastikan kesahihannya, rata-rata netiizen meng4nggap ianya hanyalah rek4an semata-mata yang bertujuan untuk mempert4ahankan perbu4tan wanita itu.

Terdahulu, video berdurasi 20 saat itu viral apabila dik0ngsi pelayar laman s0sial Faceb00k dan mendapat pelbagai resp0n daripada orang ramai.

Netiizen mengec4m wanita itu tidak sepatutnya bertiindak demikian dalam keadaan kender4an yang berger4k.

Tidak kurang juga yang menyifatkan tiindakan tersebut sebagai mem4lukan rakyat negeri Kelantan, merujuk kepada n0mbor pendaftaran kenderaan yang dinaikinya yang menggunakan plat ‘D’.

Netizen berpendapat tindakan seperti itulah yang menyebabkan berlakunya pencem4ran sungai sekaligus dikaitkan dengan bencana b4njir yang sering kali membawa bersama samp4h sarap dan pl4stik.

Kem4rahan netizen kian memunc4k apabila ada salah seorang daripada pelayar Faceb00k berk0ngsi al4mat pemilik kender4an tersebut termasuklah mahu piihak berku4sa mengambil tind4kan sewajarnya piihak yang terlibat.

Kredit: cempedakcheese