[VIDEO] Bah̷aya Piicit Jer̷awat Di H̷idung, Tak S̷angka Berdepan Risik0 N̷anah Naik Ke 0tak

Jer4wat seriing tumbvh di kaw4san T-Z0ne iaitu tengah-tangah muka apalagi jika anda mempunyai kuliit bermiinyak. Terut4manya di bah4gian hiidung, raata-raata orang gem4r piicit bonj0lan itu dengan al4san agar ia seger4 sembvh. Mungkin nampak macam tiiada apa-apa. Namun siiapa s4ngka, bend4 sekeciil itu boleh mel4rat sehiingga menjej4skan kesiihatan kepada satu t4hap yang sangat seriius. Suukar diperc4yai, begitulah kead4an yang dial4mi oleh seorang waniita ini.

Sebelum ni memang ker4p piicit jer4wat cuma kalini agak mal4ng

Meng4kui ada tabi4t gem4r memec4hkan jer4wat, naamun nasiib tidak menyebel4hi waniita bernama Rozita ini. Menceriitakan kembali detiik hiitam tersebut, pada awalnya mas4lah kuliit itu tumbuh dengan saiiz yang keciil sahaja. Naamun setelah 3 hari, waj4hnya mula menjadi bengk4k manakala cec4ir n4nah pula terus meleleh keluar dengan ker4p. Dis4ngka boleh puliih dengan krim sapuan biasa, dia akhiirnya terp4ksa dim4sukkan ke pus4t perub4tan untuk raw4tan lanjuut selama 6 hari.

Paruut yang agak p4yah untuk dihil4ngkan..Jer4wat di tempat berisiko, jangan piciit

Lebih mengejvtkan, d0ktor pula mended4hkan Rozita berh4dapan dengan risik0 n4nah naik ke kaw4san 0tak. Muujur sahaja semua pr0ses raw4tan berjalan l4ncar dan tidak mel4rat lebih seriuus lagi. Dalam masa sama, kes4n p4rut berwarna kehit4man juga mem4kan masa yang agak lama untuk dihil4ngkan sepenuhnya.

@puanieta

sp dpt tgk story ita ni harap blh like dan komen.. naik #fyp alhamdulillah..share utk kebaikan..❤

♬ original sound – Dai Syed – Dai Syed

Sumber : TikTok BawalRozita, Ksah Dunia

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

____________________

“Set1itik Airr M4ta Isteri J4tuh Sebab Suami S4kitkan H4tinya, Allah Akan T4rik Berk4t dalam Hiidupnya”

Isteri adalah am4nah Allah kepada suami, begitu juga sebaliknya. Apabila disebuut seb4gai am4nah berm4kna ia b4kal ditanya dan dis0al di akhiirat kelak. Mengikut Imam al-Ghazali perkara yang paliing ber4t untuk dilaks4nakan adalah am4nah.

S4kitkan hatii isteri boleh berlaku atas banyak sebab, tetapi ramai suami yang berpuura-puura buat tak nampak dan tak kiisah sebab tak nak panj4ngkan ceriita.

Seb4gai manusiiaa biiasa, kita pasti akan diuuji melalui haati.

Bukan set4kat kita, budak d4rjah tiga pun ada rasa kec3wa bila awek yang duuduk sebelah kena keb4s dengan kawan kel4s sebel4s.

Jadi, apa kita nak buat kalau suami selalu s4kitkan haati?

Dan apa perlu kita lakuukan jika isteri tak taat dan suuka buat kep4la sendiri?

Ok, yang pertama satu je.

1. JANGAN BES4RKAN LAGI MAS4LAH

Kekur4ngan suami, kes4lahan isteri jangan di ceriita sana sini. Jangan dik0ngsi. Jangan menuulis sesuka haati di IG atau FB. Kalau nak lu4h pada 0rang lain, pada yang boleh diperc4yai. Pastiikan kita ceriitakan itu kerana kita mahu diseles4ikan dengan caara ini. Kalau sek4dar mahu melep4skan em0si, Maaff, Lupa ke Allah kat mana d4lam hiidup ni?

2. TEMP4T DAN CARA S0LUSI

– Kalau m4rah sangat dengan suami pun, miinta iziin untuk keluar. Nak bawak anak sek4lipun, tingg4lkan anak suluung dengan suami. Anak suluung itulah yang paliing dek4t dengan ayah dia. Kalau n4mpak m4cam suami pun tak nak dengan anaknya, baru b4wa. Destin4si pertama, bawa ke rumah mak ayah kita. atau mak ayah mertua. Kalau seg4n, baw4klah jaalan-jaalan, jar4kkan sebentar sementara em0si kita belum st4bil. Suami pun sama, jangan blah d0nooo je. Whatapp bagitahu saya kelu4r jap. Belikan dulu mak4nan untuk anak isteri. Kalau cad4ng nak kelu4r s4mpai suubuh, pastikan mak4nan dan keperluuan tu cukup s4mpai suubuh es0k.

3. J4NGAN CAARI PAS4NGAN LAIN

– Ini banyak 0rang buat. Ada mas4lah, yang lelaki cari perempuuan lain, dan perempuuan pun sama caari k4wan lelaki lain. Dua-dua s4lah! Ib4rat bagi ik4n kat kuciing yang tengah l4par. Pastu kalau dah terl4njur, ac4h-ac4h peniing menyes4l tak tau nak buat apa. Caari Allah tiime ni! Ku4tkan diri! Bagi teliinga dengarkan ziikir dan sel4wat. Dengar ay4t suuci Al Quran s4mpai haati itu bersiih kemb4li. Bany4kkan istiighfarr. Sebab d0sa kita yang banyaklah jadi ser4but rumaht4ngga.

4. KEN4NGAN

– Belek baliik g4mbar laari-laari kat p4ntai. Teng0k balik mem0ri yang siimpan dalam hp tu. Berapa riibu g4mbar selfiie dengan suami dan isteri kita. Sweet kan? set4kat di ujii, bias4lah br0. Bias4lah tu kak. Ciinta perluu di ujii untuk kita bah4gia. Semb4ng la red4h apii tapi baru di uji menggel4bah ubii. Ten4ngkan diri, teng0k d4lam-d4lam piic anak isteri, suami dan anak-anak yang sel4ma ini mengiisi dan menem4ni.

Yang akhiir! Kita ada Allah.

Kehil4ngan bah4gia d4lam diiri suami isteri itu adalah pet4nda Allah telah hil4ng perl4han-l4han dalam hiidup kita ini.

Berm4kna ke hiidup t4npa Allah di duniia ini? Pul4nglah.

Bawalah haati itu menuju keben4ran. Keben4ran yang dat4ng dari Tuuhan.

Sumber : Abu Hurairah Asifa