Baru 2 Tahun Berumahtangga, Suami Diuji Hid4p Peny4kit Kr0nik Yg T1ada Pen4war

SAYU Baru 2 Tahun Berumahtangga, Suami Diuji Hid4p Peny4kit Kr0nik Yg T1ada Pen4war | Klang: Baru dua tahun mengecapi nikmat perkahwinan tetapi sekelip mata, Zuzana Mohd Talib, 29, diuji apabila suaminya, Amirul Hadi Ahmad Rafia’i, 29, disahkan menghid4p Multiple Scler0sis (MS) iaitu peny4kit kr0nik yang t1ada penawar.

Bagi Zuzana, terasa baru semalam dia mengecap nikmat perkahwinan dan kehadiran cahaya mata, Nadien Elayna Amirul Hadi pada 31 Mei tahun lalu cukup membuatkan pas4ngan ini bahagia.

Namun, menurut Zuzana, dia harus kuat menempvh dvgaan itu dan menggaIas tanggungjawab menjaga suami serta anak mereka.

“Sepanjang tempoh ini, saya cukup bahagia dikurniakan suami yang penyabar dan memahami.

“Isteri mana tidak sed1h suami sak1t, tetapi saya harus kuat demi suami dan anak,” katanya ditemui di rumah sewanya di Bandar Bukit Raja, Klang, Selangor.

Menurutnya, peny4kit MS mempengaruhi emosi seseorang dan kerana itu walaupun dia pen4t menyiapkan tempahan biskut pelanggan, dia tidak pernah meninggaIkan suaminya sendirian.

“Hasil pembacaan dan perkongsian rakan di media sosi4l yang mengh1dap peny4kit sama, ramai mengalami ganggvan mental terutama murvng.

Kebiasaannya, saya tidak biar suami diam saja dan selalu menegur serta bercakap dengannya,” katanya.

Menceritakan detik awal ser4ngan peny4kit MS pada suaminya, Zuzana berkata, ia bermula pada sambutan hari pertama Aidilfitri.

“Pada awalnya, suami kerap s4kit tengkvk dan pen1ng kepala namun kami menyangka itu hanyalah migr4in.

“Pada malam raya, Hadi (suami) mengadu mata kiri kabvr dan keesokan harinya dia pengs4n hingga dikejarkan ke wad kecem4san,” katanya.

Zuzana berkata, kini hidupnya bertukar 180 darjah apabila perniagaan, 91 Doorgift yang dahulunya diusahakan bersama suami kini perlu dipikuI sendiri.

Katanya, d0ktor pakar memberitahu punca peny4kit t1dak dapat dikenal pasti dan sejak lima bulan lalu sudah tiga ser4ngan s4raf berlaku pada suami.

“Dalam keturunan keluarga saya mahupun suami tiada yang mengh1dap peny4kit ini. D0ktor beritahu MS yang dihadapi suami menyer4ng agak agres1f berbanding pes4kit lain.

“Sekarang merupakan ser4ngan ketiga menyebabkan anggota badan bahagian kiri dari kepala hingga kaki keb4s menyebabkan suami t1dak boleh berjalan sejak dua minggu lalu.

“Malah, sejak Ogos lalu, pandangan mata sebelah kiri suami menjadi berganda (dipl0pia),” katanya menceritakan keadaan suaminya.

Zuzana kini menyara keluarganya dengan menjual biskut cip coklat, De Cookish berharga daripada RM9 hingga RM28 mengikut saiz balang secara dalam talian.

Sementara itu, Amirul Hadi berkata, dia menaruh harapan tinggi untuk kembali sihat seperti dulu walaupun peluang itu t1pis.

“Sed1h dapat s4kit ini, anak saya masih kecil lagi. Dengan peny4kit yang dialami, saya tidak dapat memberikan perhatian kepadanya.

“Malah, isteri juga terpaksa berk0rban menjaga saya dan menguruskan perniagaan seorang diri,” katanya.

MS ialah sejenis peny4kit neur0logi aut0imun yang menyebabkan ker4dangan sistem s4raf seterusnya menyuk4rkan 0tak mengh4ntar isy4rat kepada bahagian lain bad4n.

Secara beransur-ansur, MS menyebabkan kemer0sotan 0tak seterusnya menimbvlkan ker0sakan mentaI dan kehiIangan upaya dari segi fiz1kal.

Sumber: hmetro

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini