Bayi berusi̷a 47 hari yang m̷aut dipercayai akibat dider̷a ibu bapa sendiri

MALAYSIA: BUKIT MERTAJAM : Bayii berusia 47 hari yang m4ut dipercayai akibat dideeraa ibu bapa sendiri mengalami keced3eraaan di seluruh b4dan termasuk di bahagian kem4lvan.

Laporan awal bedah sia$at mendapati, bayii perempuan berkenaan mengalami p4tah pada rusvk kiri dan kanan, selain lengan kanan dan peha kiri.

Ketua P0lis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Abd Hamid bahagian luaran tubvh mngsa juga terdapat kes4n lebam dan meIecet di seIuruh tubvh mngsa.

“Punca keceed3eraan luar4n disebabkan objek tumpul dan keras seperti lantai, dinding dan pintu termasuk juga perbuatan cubit dan hentakan.

“Bedah sias4t juga mendapati terdapat keceedeeraan dalaman akibat hentakan kuat sehingga pendarahan berlaku di 0rgan dalaman seperti 0tak,” katanya dalam kenyataan.

Terdapat juga kesan gigit4n pada kedua-dua belah tangan mngsa namun bayi berkenaan m4ut akibat pendarah4n dalam kepala.

Tambahnya Nik Ros Azhan, ujian saringan air kenc1ng terhadap ibu bapa bayi berkenaan mendapati mereka beba$ daripada pengaruh dad4h.

Ibu bapa bayi maIang berkenaan yang berusia 22 tahun itu direman tujuh bagi membantu sia$atan mengikut Sek$yen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Mngsa meningg4l dunia ketika dibawa bapanya untuk mendapatkan rawatan di H0spital Seberang Jaya kira -kira jam 10.45 pagi, Khamis lalu.

Sementara itu, ibu bapa kepada bayi terbabit direm4n tujuh hari hari ini bagi membantu sia$atan berkaitan bayi perempuan mereka itu.– AstroAWANI