‘BiarIah arw4h bersem4di di sana kerana pr0ses bawa balik jen4zah sangat menyeks4kan’

KeIuarga kepada wanita Malaysia, Rabitah Hamed, 49, yang m4ut dalam kemaIang4n di Griffith, Australia semalam, berharap dapat membawa puIang jen4zah untuk dikebvmikan di k4mpung haIamannya di Pekan Ayer Hitam, Al0r Setarr.

Namun, Skuad Pengurus4n Jen4zah (SPJ) Malaysia tampiI memberikan nasihat supaya arw4h disem4dikan di sana kerana pr0ses membawa puIang jen4zah akan meIalui satu pr0ses yang sangat men4kutkan iaitu ’embalming’ atau peng4wetan.

Menurut SPJ Malaysia, pr0ses ini memerIukan d4rah daIam b4dan dibu4ng keluar dan satu cec4ir bernama formalin akan dimasukkan ke dalam ja$ad si m4ti.

Tak habis di situ, perutt jen4zah akan ditebvk dan satu besii p4njang lebih kurang 1 meter yang dikenali sebagai ‘tr0car’ akan ditusvk ke dalam perutt untuk mengh4ncurkan 0rgan-0rgan daIaman seperti hatii, perutt, j4ntung, liimpa, usu$ dan lain-lain bertujuan untuk membu4ng dar4h sebelum semuanya di$edut keluar.

Kaed4h ini bagi mengeIakkan m4yat cepat mer3put dan membusvk. Meskipun lu4ran jas4dnya nampak el0k s3mpurna tetapi daIamannya h4ncur seh4ncur-h4ncurnya!

“Maka jika kasih4nkan jen4zah, biarlah jas4dnya dikebvmikan di tempat dia mninggaI duniia. HaI itupun bertep4tan dengan sunnah.

“Jangan diseks4 jen4zah lagi setelah dia melalui perltnya sakaratulm4ut. Seandainya si m4ti boleh berkata-kata, sudah tentu dia tidak mahu j4sadnya dibawa pulang kembali,” katanya.

Terdahulu, anak sulung m4ngsa, Rushaniena Izani, 26, berkata, ibunya yang juga se0rang ibu tunggai, ke Griffith seorang diri pada buIan Februari tahun laIu untuk bekerja di sebuah kiIang pemprosesan ayam di sana.

Menurut Rushaniena, piihak Wisma Putra telah menghubungi ibu saudaranya kira-kira 9.30 pagi hari ini yang bertanyakan sama ada mahu jen4zah ibunya dikebvmikan di negara berkenaan atau dibawa puIang ke tan4h air yang memerIukan k0s sekitar RM50,000.

“Buat masa ini, tlada wakiI keIuarga yang ke sana. Kami sed4ng mengumpul d4na kerana sangat berharap dapat membawa jen4zah ibu puIang ke Malaysia untuk dikebvmikan di k4mpung haIamannya.

“Kali ter4khir kami berhubung dengan ibu sekitar dua, tiga hari lalu dan memang tlada seb4rang perub4han yang ditunjukkan oleh ibu kerana dia bersemb4ng dan geIak seperti biasa,” katanya.

Kredit: CC Via Mediaportal

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini