Bilal Meningg̷aI Dunia Ketika Azan Subuh Berkumandang

SubhanAllah. Bilal Meningg4I Duniia Ketika Azann Subuh Berkumandang | P0rt Dicks0n: Bilal 2 Maasjid Kaampung Baru Si Rusa deekat sini, Ahmad Bahtin Khalid, 77, mningg4I duniia ketika azaan Suubuh sedang berkum4ndang di maasjid ini, jam 6 pagi tadi. Ahmad Bahtin sedang membetvlkan sej4jah sebelum dia r3bah di atas sej4dah berkenaan.

Pengerusi maasjid, Tusiran Pesan berkata, sepatutnya Allahy4rham yang mel4ungkan azaan naamun dia terleewat sediikit tiba ke maasjid.

“Ahmad Bahtin sedang membetulkan sej4dah di saf had4pan sebelum reb4h menyeb4bkan s0lat Suubuh tergend4la sebeentar. Ketika itu, azaan sudah di penghvjung azann. Biasanya, selesai azaan, Ahmad Bahtin akan menun4ikan s0lat sunat,” katanya.

Menurut Tusiran, Ahmad Bahtin menjadi bilal di maasjid berkenaan seejak 1980-an. Jem4ah, Hashim Kamarudin, 57, berkata, dia menerpa ke ar4h Ahmad Bahtin ketika dia r3bah.

“Saya terus mem4ngkunya serta meng4jarnya mengvcap dua kaliimah syah4dah. Azaan masih berkum4ndang, daada Ahmad Bahtin ber0mbak sebelum dia menghembvskan n4fas terakh1r. Ahmad Bahtin seorang yang baik, tidak banyak cakap dan seriing mel4ungkan azaan. Kemat1annya amat dicmburui,” katanya.

Menurut Hashim, jsad Ahmad Bahtin kemudiannya diangk4t dan dileetak di tepi untuk jem4ah meneruskan s0lat Suubuh.

“Ahli jaw4tanku4sa maasjid menghvbungi ambuIans dan peg4wai pervbatan kemudiannya menges4hkan Ahmad Bahtin sudah meningg4l duniia. Selepas itu, jsadnya di bawa ke rumahnya di L0rong Hj Khalid, tidak jauh dari maasjid,” katanya.

Jen4zah dim4ndi dan dis0latkan selepas Zuhur di maasjid berkenaan sebelum disemad1kan di T4nah Perkburan Islam Bagan Pinang. Arwh meningg4Ikan seorang baaIu berusia 68 tahun dan dua anak berusia 40-an.

Sumber: Harian Metro

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

/>