Rupany̷a dah 29 tahun Sudirman pergi n̷amun, masih ada yg meragui punca KEM4TIANNYA…

KIRA-KIRA 29 tahun yang lalu iaitu pada pukul 4 pagi, penyanyi terkenal negara, Sudirman Haji Arshad mninggaI dunia di rumah kakaknya di Nombor 16, Jalan Taban Satu, Lucky Garden, Bangsar setelah lebih tujuh bulan terlantar s4kit.

Disebabkan beliau disahk4n mengalami radang p4ru-paru atau pneumonia (salah satu peny4kit yang sering dialami pesakit AI.DS), sampai hari ini masih ada yang mengatakan arw4h men1nggal disebabkan peny4kit itu, Allah….

Hakikatnya arw4h tidak pernah dij4ngkiti AI.DS. Untuk pengetahuan korang, di hari-hari terakhir Sudirman, beliau lumpuh separuh badan, mulutnya senget dan tidak mampu lagi bercakap.

Kakaknya, Datin Rudiah Arshad akan menyuapkan makanan melalui tiub dan membersihkan kekotoran di tubuhnya kerana Sudir sudah tidak lagi m4mpu berbuat apa-apa.

Paling menyed1hkan, seringkali menjelang Maghrib atau tengah malam, Sudirman akan menj3rit secara tiba-tiba hingga membuatkan keIuarganya turut berusaha mendapatkan raw4tan perubatan Islam daripada Ustaz Datuk Dr. Haron Din.

Untuk rek0d, Kementerian Kesihatan ketika itu pernah mengeluarkan statement di akhbar yang menafikan AI DS adalah punca kem4tian arw4h,

tetapi nampaknya peny4kit itulah yang diuIang-uIang oleh segelintir orang, malah hingga sekarang pun masih ada yang mempercayainya. PeIik betul manusia ni.

Sisi hidup yg ramai tak tahu…

Ada satu sisi yang ramai orang tak tahu pasal Sudirman. Di sebalik Iimpahan cahaya pent4s dan kemahsyurannya, arw4h seorang yang sangat pentingkan soIat seperti mana yang didedahkan bek4s pengurusnya, Dharanee Dharan Kannan.

Dharanee dalam satu temubual dengan Awani dulu, pernah mended4hkan yang Sudirman akan toIak semua jemputan atau show pada bulan Ramadan walaupun dijanjikan bayar4n yang cukup mah4l.

Sebaliknya selepas buka puasa, Sudirman akan terus beribadah di masjid sehingga lewat tengah malam, adakalanya sampai pukul 1 pagi sebelum meminta pengurusnya itu menj3mputnya pulang ke rumah.

Maaf kerana aku hanya berminat untuk mengangkat dua perkar4 tersebut sempena 29 tahun pem3rgian penyanyi kesayangan ramai hari ini. Kalaupun aku nak tambah, enam tahun sebelum kem4tiannya, iaitu sekitar tahun 1986,

Sudirman memaklumkan pada sahabatnya iaitu penulis lirik terkenal, Datuk Habsah Hassan yang dirinya mungkin akan men1nggal dunia ‘dalam usia yang muda’.

Dari situlah lahir lagunya yang cukup popular berjudul Salam Terakhir – hasil ciptaan Manan Ngah dan senikata ditulis oleh Habsah sendiri. Ironinya ketika lagu itu dimuatkan dalam album Orang Kampung,

lagu itu langsung tidak popular, hanya setelah Sudirman pergi, barulah populariti lagu itu mel0njak dan evergreen sehingga sekarang.

Semoga r0hmu dicucuri rahmat… Innalilahiwainnalilahirojiun. SUDIRMAN HAJI ARSHAD (25 Mei 1954 – 22 Februari 1992)

Kredit: haliabara