12 Jenis Manusia Yang Didoakan Oleh Malaikat, ‘Adakah Anda Salah seorang daripadanya’?

Apabila mendapat doa yang baik dari malaikat, itu adalah rezeki yang istimewa bagi seorang mukmin. Kenapa bertuah? Tujuan penciptaan malaikat adalah khusus untuk beribadah kepada Allah Ta’ala. Tidak seperti jin dan manusia yang boleh tergelincir ke dalam kesesatan pada bila-bila masa, malaikat sama sekali tidak disentuh oleh dosa atau maksiat.
Kerana kesuciannya, apa sahaja doa malaikat untuk seseorang, Allah Subhanahu wa ta’ala akan mengabulkan mereka. Dipetik dari pelbagai sumber, inilah orang-orang beruntung yang didoakan oleh malaikat, iaitu:

1. Orang yang tidur dalam keadaan berwuduk

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Umar RA katanya, Rasulullah saw bersabda, “Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya dengan pakaiannya, dia tidak akan bangunlah sehingga para malaikat berdoa, ‘Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci’.” (HR at-Thabrani).

2. Orang duduk menunggu waktu solat

hujahnya:

“Tidak ada seorang pun di antara kamu yang duduk menunggu solat, selama dia dalam keadaan suci, melainkan malaikat akan berdoa untuknya ‘Ya Allah, ampunilah dia. Ya Allah rahmatilah dia’.” (Riwayat Imam Muslim)

3. Orang yang berada di saf hadapan ketika solat berjemaah

“Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat kepada (orang-orang) yang berada di saf yang paling depan.” (Riwayat Imam Abu Dawud)

4. Orang yang menyambung saf-saf secara berjemaah (tidak meninggalkan saf-saf yang kosong)

“Sesungguhnya Allah dan para malaikat sentiasa berselawat ke atas orang-orang yang menyambung shaf.” (Riwayat Imam Ibnu Majah)

5. Orang yang mengucapkan ‘amin’ setelah Imam membaca surat Al-Fatihah

“Jika seorang Imam membaca ‘ghairil maghdhuubi ‘alaihim waladh dhaalinn’, maka ucapkanlah ‘ameen’, kerana sesiapa yang mengucapkannya bertepatan dengan perkataan malaikat, maka akan diampuni dosanya yang telah lalu.” (Riwayat Imam Bukhari dari Abu Hurairah)

6. Orang yang duduk di tempat solat selepas solat

“Para malaikat akan selalu bershalawat kepada salah seorang di antara kalian selama dia berada di tempat shalat, selama dia tidak memutuskan wudhunya, (para malaikat) berdoa, ‘Ya Allah, ampunilah dan rahmatilah mereka. dia’.” (Riwayat Imam Ahmad)

7. Orang yang solat Subuh dan Asar berjemaah

“Malaikat-malaikat berkumpul pada solat subuh dan malaikat-malaikat (yang mengiringi hamba) pada malam hari (yang bertugas pada waktu malam hingga terbit fajar) naik (ke langit), dan malaikat-malaikat itu tinggal di siang hari. Kemudian mereka berkumpul semula pada waktu solat Asar dan Malaikat yang ditugaskan pada siang hari (sehingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang ditugaskan pada waktu malam tinggal, lalu Allah bertanya kepada mereka, ‘Bagaimana kamu meninggalkan hamba-Ku?’, Mereka menjawab, ‘Kami datang ketika mereka mengerjakan solat dan kami tinggalkan mereka sedang mereka solat, maka ampunilah mereka pada hari kiamat’.” (Riwayat Imam Ahmad)

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa diketahui orang yang didoakan

“Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa sepengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang dikabulkan. Di atas kepalanya ada malaikat yang menjadi wakilnya, setiap kali dia mendoakan saudaranya dengan kebaikan, malaikat itu berkata ‘amin dan kamu akan mendapat apa yang dia dapat’.” (Riwayat Imam Muslim)

9. Orang yang menderma

“Tiada satu hari pun di pagi hari ketika seorang hamba bersamanya melainkan 2 malaikat turun kepadanya, salah seorang dari mereka berdoa, ‘Ya Allah, berikanlah ganti rugi kepada orang yang bersedekah’. Dan yang lain berkata, ‘Ya Allah, hancurkan harta orang yang bakhil’.” (Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim)

10. Orang yang sedang bersahur

“Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bershalawat untuk orang-orang yang sedang bersahur, insya-Allah termasuk di waktu subuh untuk berpuasa “sunnah”. (Diriwayatkan oleh Imam Ibnu Hibban dan Imam Ath Tabrani)

11. Orang yang menziarahi orang sakit

“Tidaklah seorang mukmin menziarahi saudaranya melainkan Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berdoa kepadanya di siang hari bila-bila masa hingga petang dan pada waktu malam sampai waktu Subuh.” (Riwayat Imam Ahmad)

12. Seseorang yang mengajar kebaikan kepada orang lain

“Keutamaan seorang alim atas ahli ibadah adalah seperti keutamaanku atas orang yang paling rendah di antara kamu. Sesungguhnya penghuni langit dan bumi, bahkan semut di dalam lubangnya bahkan ikan, semuanya berdoa kepada orang yang mengajarkan kebaikan. kepada orang lain.” (Riwayat Imam Tirmidzi)

Jom join group ni.. Istimewa untuk kita share menu masing2 nanti.. insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini