Dulu Vir̷aI Di Tepi Jalan, Kini Bakal Menjadi Da’i Tahfiz Alim

Dulu Vir4I Di Tepi Jalan, Kini Bakal Menjadi Da’i Tahfiz Alim | Baru-baru ini, tul4r mengenai se0rang kanak-kanak lelaki yang berusia 9 tahun terli.hat berle.gar-le.gar di tepi jalan mem0hon memin.jam sedi.kit wang daripada orang ramai. Perk0ngsian daripada pengguna Faceb0ok, Dzul Ikh Wan telah meraih perha.tian ramai terma.suklah pend4kwah terken4l, Ustaz Ebit Lew yang t4mpil menghu.lurkan bantvan buat keluarga kanak-kanak tersebut.

Biarpun, mend4pat bantvan Zak4t Selangor, kehi.dupan keluarga kanak-kanak ini terl1hat hidup dalam kead3an sederhana. Apatah lagi mereka adik ber3diknya sahaja sudah seramai 11 orang. Menvrut Ustaz Ebit, setelah dia bertemu dengan kelu3rga tersebut dan mendengar k1sah h1dup mereka, apatah lagi mereka tidak bersek0lah, beliau menaw3rkan kepada anak-anak pas3ngan tersebut untuk bersekolah di Madrasah Tahfiz dan mereka bersetuju untuk bersek0lah di sana.

“Saya terus kata si3pa nak masuk madrasah. Sekolah agama. Asrama. Nanti ustaz bay3rkan yuran semua. Adik keluar dari sini. Esok balik jadi imam bes3r. Cerita-cerita dan mot1vasi. Semua nak perg1. Di samping itu, beliau juga membel3nja adik-beradik tersebut makan di rest0ran makanan segera KFC bagi mengh1burkan h3ti mereka.

“Saya bawa 4 orang terus daft3r madrasah. Terus sh0ping dan beli semua pak3ian lengk3p. Makan kfc. Di Melaka kami ke Madrasah Tahfiz Al Quran Ibnu Talib untuk 3 lelaki tu. Manakala adik perempuan tu saya hantar di Sekolah Pond0k Tahfiz Tuan Guru Hj Husin.”

“4 adik ni sebelum berger3k balik berlari salam men3ngis cak3p terima kaseh. Bah3gia best sangat nak masuk sini. Pu3s rasa. Bak3l pemimpin m3sa depan” tulis Ustaz Ebit lagi. Menerusi ruangan komen, rata-rata ramai yang memuji tind3kan murni pend3kwah tersebut yang menghvlurkan bantvan kepada keluarga berkenaan.

Mereka juga mendoakan adik-beradik tersebut belajar dengan baik dan menjadi anak yang akan berb4kti kepada orang tuanya. Kehidupan kanak-kanak tersebut berubah, yang dulu vir4I di tepi jalan sekarang bak4l jadi daie hafiz alim. Semoga suatu hari nanti kehidupan keluarga ini berub4h.

Sumber: OH MY MEDIA FACEB00K

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini