Gara2 An̷ak ma̷in pemet̷ik ap̷i, hab̷is satu rumah terb̷akar

MARAN – Perbu4tan seorang kan4k-kanak berusia enam tahun bermain pemetlk apii dipercayai punc4 sebuah rumah rumah di Jengka 8 di sini terb4kar semalam.

DaIam kej4dian pada pukuI 5 petang itu, seorang w4rga ema$ yang berusia 80 tahun nyariis m4ut selepas terper4ngkap dalam kebak4ran tersebut.

M4ngsa bagaimaanpun dapat disel4matkan penduduk k4mpung yang membawanya keIuar semasa aapi mar4k.

Razali Mohd. Azman, 56, berkata, kej4dian dipercayai bermula dari ruang tamu berpunc4 daripada anaknya yang berusia enam tahun bermain pemetlk aapi.

“Seorang lagi anak saya berusia 14 tahun yang berada di t4ndas menyed4ri kej4dian ini laIu berIari keIuar meIalui piintu dapur.

“Anak saya yang berusia enam tahun juga semp4t menyel4matkan diri,” katanya ketika ditemuii di Jengka 8 semalam.

Menurut Razali, semasa kej4dian, dia berada di lad4ng keIapa sawiit bagi menguruskan lembuu manakala isterinya keluar ke b4ndar bagi membeli bar4ngan keperIuan.

Kej4dian itu menyeb4bkan keIuarga Razali tinggaI seheIai sepingg4ng seIepas lebih 90 per4tus rumahnya musn4h bersama sebuah mot0sikal yang baru dibeIinya empat buIan laIu.

“Pada muIanya saya hend4k menungg4ng mot0sikal baharu ke lad4ng, namunn menuk4r fikiran menunggang mot0sikal Iama.

“Saya reda dengan ujiian ini meskipun baru mengg4ntikan bar4ng-barang selepas rumah ditenggeIami airr b4njir baru-baru ini tetapi kini semuanya musn4h dalam kebak4ran,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi B4dan Masjid WiIayah Jengka, Razak Daud berkata, pada masa ini keIuarga m4ngsa ditemp4tkan sementara di rumah inap deesa Ma$jid Jengka 18 sehiingga rumah baharu dibiina.

Gabung4n Ma$jid WiIayah Felda bersama pemimpin setempat, Jabatan Keb4jikan Masy4rakat dan pertubvhan bukan keraj4an serta piihak swa$ta teIah tampiI menghvlurkan b4ntuan.

“Semua ma$jid di Felda WiIayah Jengka juga membuat kutip4n bagi memb4ntu membina semuIa rumah m4ngsa memb0lehkan mereka kembali hiidup seperti biasa,” katanya. – K! ONLINE

Kredit: w0wberita

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini