Lul̷uh hati ibu, anak diej̷ek ‘z0mbie’ ketika keluar bermain

Ber4t mata mem4ndang, ber4t lagi bahu yang memiikul. Begitulah nasiib yang menlmpa seorang kanak-kanak berusia lima tahun yang mengalami mas4lah sumbing muka sejak lahiir.

Lebih meny3dihkan, ibunya, Nurbustaniah Hussin, 25, yang juga ibu tungg4l tiak m4mpu menampung perbel4njaan mereka kerana masih tidak bekerja ek0ran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi meng4wal pand3mik C0vid-19.

Kiisah mereka mendapat perh4tian masyar4kat termasuk seorang individu yang tampil merungk4i pender1taan yang dialami.

Ikuti perk0ngsian Sharizatul Shema Hashim di bawah:

Alhamdulillah dengan izinnya aku kuatkan diri utk zi4rah anak syurga ini sebentar tadi.

Masa aku sampai dengan pakai t0peng muuka, dia lari ke dapur cari mak dia.Dia bagitau dia takut ada d0ktor datang. Alahai sayang auntie bukan d0ktor. Kalau ikut auntie pun tak mahu pakai t0peng muka ni, naik lem4s dah.

Pada yang cakap orang-orang k4mpung atau orang-orang sekeliling tak ambil peduli pada adik ni, tol0ng hentikan fitn4h-fitn4h anda!

Iya betul rumah anak syurga ni dalam k4mpung aku. Tapi memand4ngkan bulan Februari hari tu mereka baru balik mari tingg4l sini, mana la orang yang nak kenal sangat.

Tamb4han pula, sekarang ini semua orang kena berkurung kan. Ok sis tak mahu berletiaq panj4ng muulut manusia biasalah selagi tak kata meng4ta, tak sempuurna hiidup mereka.

Nama anak syurga ni Norhidayah Fatihah Binti Mohamad Sejawi. Umur dia 5 tahun dan meng4lami Facial Cleft (sumbing muuka) sejak lahiir.

Set4kat ni Hidayah telah menjalani pembed4han sebanyak 2 kali untuk memulihkan w4jahnya.

Dia tingg4l dengan ibunya yang merup4kan ibu tungg4l bersama-sama kakaknya yang berusia 6 tahun dan neneknya yang sudah tua. Sebelum ni mereka menetap di Klang dan baru saja pulang ke kampung pada Februari lalu.

Ibunya masih tidak berkerja sejak pulang ke kampung. Kata ibu Hidayah, beliau sangat-sangat berh4rap ada yang sudi menghvlurkan b4ntuan untuk membeli susu dan juga ubat-ubatan Hidayah.

Apabila aku memberitahu yang aku ingin memb4ntu mereka, ibu muda tersebut memes4n pada aku, ‘Kak jgn masuk dalam Faceb000k ya, nanti teruk saya dib4han kak. Macam sebelum ni,ada yang cakap saya gunakan anak utk raih simp4ti orangg dan tak nak usaha sendiri. Saya masih berusaha mencari kerja kak tapi kak fahamlah dengan Perint4h Kaw4lan Pergerakan ni susah lah kak’.

Aku senyum mem4ndang ibu Hidayah dan aku katakan pada dia. ‘Nor zaman sekarang, kita susah ke sen4ng ke cantik ke h0doh ke tetap org meng4ta. Jangan peduli tu semua hanya Allah yang tahu apa ada dalam hati kita.’

Dalam masa kami berb0rak, aku sempat usik Hidayah dengan bertanya ‘Hidayah nak sekolah tak?

Tiba-tiba air mukanya berubah seperti ada sesuatu yang menyentuh perasaannya. Ibunya memberitahu yangg sebelum ni mereka selalu ke taman permainan untuk bermain.

Tetapi setelah ada anak-anak kecil yang menjerit apabila melihat w4jahnya dan mengejek Hidayah dengan panggilan ‘Z0mbie’, dia tidak lagi mahu keluar rumah dan katanya tidak mahu ke sek0lah kerana w4jahnya seperti h4ntu.

Air mata aku tiba-tiba meng4lir laju. Maafkan auntie sayang, s0alan auntie tadi bukan berniat untuk mengh1na cipt4an Allah.

Menurut ibunya lagi pada bulan Julai nanti Hidayah akan membuat pembed4han dibah4gian muka & lel4ngit.

Hal inilah yg membuatkan ibu muda ini sekali lagi seb4k memikirkan bagaimana cara untuk mendapatkan k0s raw4tan yang di anggarkan sebanyak RM3000.

Aku sekali lagi berj4nji akan memb4ntu keluarga kecil ini selagi terd4ya. Sem0ga insan kecil ini sentiasa sihat dan menjadi manusia yg berguna suatu hari nanti. Amin!

SUmber: Mediaportal Via CC

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini