Hid̷upnya Seb̷atang Kara, N̷amun Apabila Beliau M̷ati Dipenuhi Kasih Sayang Tet̷angga

Hidvpnya Seb4tang Kara, Namun Apabila Beliau M4Tl Dipenuhi Kasih Sayang Tet4ngga | H!dup mer4ntau untuk mencari rezeki merup4kan lumr4h h!dup seorang insan bagi menampung diri dan keluarganya. Jika merasakan rezekinya tidak ditemvkan di kampung halaman, maka merantaulah ke negeri orang. InsyaAllah rezeki pasti ada.

Begitulah yang berlaku kepada se0rang remaja yang bernama Rizal yang berasal dari Filipina. Rizal remaja yang berusia 17 tahun mer4ntau ke Sandakan, Sabah se0rang diri.

Dia tingg4l di Kg. Sing Kee, T4nah Merah, Sandakan. Temp4t tidur remaja yang bekerja seb4gai kuli k4pal itu hanyalah menump4ng di rumah rakan-rakan. Kad4ng-kala dia tingg4l di bangunan kos0ng.

Dia h!dup seb4tang kara, bersend!rian g!gih bekerja untuk meny4ra h!dup. N4mun h!dup seb4tang kara tidak berm4kna m4ti juga akan seb4tang kara. Hidup yang berbudi m4tinya akan dikenang. Baru-baru ini Rizal men!nggaI dunia ak1bat tibi. Namun perginya sangat dipermudahkan.

Tidak seperti hidupnya yang seb4tang kara, m4tinya penuh dengan kasih sayang daripada jiran-jiran yang mengenang j4sa remaja Filipina itu yang tidak pernah l0kek dengan rezeki yang diper0lehinya. Ikan-ikan yang diper0lehi hasil kerjanya sebagai kuli k4pal diagih-agih kepada jiran yang memerlvkan.

Kis4h Rizal diceritakan oleh Abang B0tak di Faceb0oknya:

Baru-baru ni ada satu kemat1an, seorang remaja lelaki berusia 17 tahun ak1bat peny4kit tibi. Saya berharap rakan-rakan yang membaca kisah ini dapat sampaikan berita kem4tiannya kepada kedua ibu bapanya jika mengenali mereka. Saya dimaklumkan ibu bapanya g4gal dikes4n seh!ngga kini dan kini berada di negara Filipina.

Namanya dikenali sebagai Rizal, beral4mat di Kg.Sing Kee T4nah Merah Sandakan. Hidupnya seb4tang kara t4npa kedua ibu dan bapa k4ndungnya di sisi. Dengan usia begitu, dia meny4ra kehidupannya dengan bekerja sebagai kuli (juragan) kapal, menurunkan ikan daripada k4pal apabila mel4buh di pantai. Dengan sedikit h4sil upah dan ikan yang dia perolehi hasil daripada menurunkan ikan dari kapal.

Dia tidak lokek (kedekut) meng4gih-agihkan ikan yang dia dapat kepada jiran-jiran yang berh4mpiran. sehinggalah dia sangat disenangi oleh orang ramai dikampungnya. Temp4t tidurnya di mana-mana saja. Kad4ng menumpang di rumah rakan-rakannya. Kadang tingg4l di bangunan kos0ng saja. Begitulah kehidupannya sehari-harian.

Jika ada kapal ikan berlabuh kees0kan harinya. Adalah rezeki yang akan dia per0lehi dan diagih-agihkan kepada orang ramai di kampungnya lagi. Itulah dia Insan mulia bernama Rizal. Namun, orang baik biasanya Allah akan ambil lebih awal. Takdirnya dia telah kembali kepangkuan Ilahi pada 08.01.2020 pada usia 17 tahun. Mat1nya tidak semp4t bertemu ibu dan bapanya.

H4sil budi baiknya kepada orang ramai. Akh!rnya Jnazahnya disempurnakan pula oleh orang ramai dikampungnya. Semasa dalam perj4lanan aku dicer!takan, tentang pekertinya. Dan tempat uruskan jnazahnya pula dirumah seorang makcik daripada kampung itu yang menawarkan p0ndok kecilnya.

Saya sangat terh4ru, meskipun dia tidak ada apa-apa, tapi dia ada orang ramai disekelilingnya memb4ntu. Ada juga aku taw4rkan kain k4fan. Awalnya mereka setuju menerimanya. Tapi ketika s4mpai di rumah makcik yang menump4ngkan jnazahnya. Saya dimaklumkan kain k4fan sudah ada disedi4kan oleh ketua kampung di situ. Masya-Allah.

Seg4lanya dipermudahkan. Untuk t4nah perkbvrannya pun saya sudah maklumkan rakan penggali kbur di Jalan Aman. Alhamdulillah juga dipermudahkan. Mereka tidak tetapkan harga. Berapa saja dia ambil katanya dengan sedikit sumbangan orang ramai yang ada di tangan, saya berikan kepadanya sebagai upah.

Alhamdulillah kini jnazahnya sudah selamat disemad1kan. Ramai juga orang kampung yang mengiringi jnazahnya ke kbur. Begitulah kisah kem4tian adik Rizal seorang yang baik kepada orang ramai dikampungnya. Aku doakan jika kedua ibubapanya masih hidup semoga mereka dapat datang melawat ke pvsara anaknya ini.

Dan aku doakan, semoga rezeki orang-orang kampung yang membantu mengurus jnazahnya pula dimurahkan oleh Allah SWT. Dan yang terakhir aku doakan semoga adik Rizal tergolong dalam kalangan hamba yang beriman dan dimasukan dalam syurgaNya. Amin..

sumber: kulihatlangitbiru

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini