Ini D0a 4gar Hujan Berhenti & Mohon Di Jauhkan Banjir

Doa Ketika Banjir

Hujan ialah makhluk yang diturunkan oleh Allah bukan sahaja sebagai pembawa rahmat malah sebagai pembawa peringatan dan ujian kepada hambaNya.

Dalam musim tengkujuh, negara kita diuji dengan bencana banjir khususnya di beberapa negeri yang berisiko seperti Kelantan.

Ditambah pula dengan wabak covid-19, situasi ini begitu getir bagi kebanyakan penduduk yang terlibat dengan bencana alam tersebut sehingga menyebabkan kematian dan kerugian harta benda.

Sebagai hambaNya yang beriman, kita digalakkan untuk sentiasa berdoa kepada Allah dalam apa jua keadaan.

Di sini kami ingin berkongsi kepada semua satu doa yang boleh diamalkan bersama agar terhindar dari banjir yang diajarkan oleh baginda Rasulullah SAW.

Doa hujan banjir
Doa Ketika Hujan Lebat & Banjir Mengikut Sunnah
Berdasarkan hadis Riwayat Bukhari, ini doa ketika hujan lebat yang pernah dibaca Rasulullah SAW:

اللَّهُمّ حَوَالَيْنَا وَلَا عَلَيْنَا,اللَّهُمَّ عَلَى الْآكَامِ وَالْجِبَالِ وَالظِّرَابِ وَبُطُونِ الْأَوْدِيَةِ وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ

Maksudnya, “Ya Allah, turunkan lah hujan di sekitar kami, bukan untuk merosakkan kami. Ya Allah, turunkanlah hujan ke dataran tinggi, gunung-gunung, bukit-bukit, lembah, dan tempat tumbuhnya pepohonan.

doa ketika hujan banjir
Sumber infografik: PERKIM UUM

Seusai hujan reda pula, panjatkanlah rasa syukur kerana hujan itu menurunkan rahmat.

“Muthirna bi fadhlillahi wa rohmatih”

Maksudnya, ” Kita diberi hujan kerana kurnia dan rahmat Allah”

doa ketika banjir
Sumber: Dr Abu Anas Madani

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu. . insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini