J4di ‘Jut4wan Sgera’ Selep4s B4tu Mete0rit BerniIai RM7.6 Jvta J4tuh Di Bvmbung Rum4hnya

Kehidupan seorang lelaki ini berubah sekelip mata selepas dia menemui batu meteorit seberat 2.26 kilogram yang jat0h dari langit dan menembusi bumbung rumahnya, lap0r The Sun.

Josua Hutagalung ketika itu sedang membuat keranda apabila batu meteorit berusia 4.5 bilion tahun itu jat0h terhem.pas ke bumi, berhampiran rumahnya dan tertanam sedalam enam inci dalam tanah.

Setelah berita penemuan batu meteorit bernilai RM7.6 juta itu terse.bar, seorang pakar segera datang ke rumahnya di Kolang, Sumatera Utara untuk membeli batu tersebut.

Josua berkata, “Masa itu saya sedang membuat keranda berdekatan jalan raya di depan rumah terdengar bunyi benda terhem.pas di atas bumbung yang membuatkan rumah saya bergegar, seolah-olah pokok menghem.pap atas rumah”.

Josua berusia 33 tahun itu berkata, batu meteorit itu masih terasa panas ketika pertama kali dia menyent0hnya. Isterinya turut membantu menggali keluar batu tersebut dengan menggunakan cangkul dan dibawa ke dalam rumah.

“Ketika saya mengangkatnya, batu itu masih terasa hangat dan saya bawa ke dalam rumah. Sebelum itu, saya tercari-cari apa puncanya dan ternampak bumbung zink rumah pecah,” katanya.

Setelah dianalisis, batu meteorit itu diklasifikasikan sebagai CM1/2 karbonat chondrite, penemuan yang sangat jarang berlaku dipercayai antara batuan awal untuk menghasilkan kehidupan di sistem suria.

Pakar Meteorit, Jared Collins yang berpusat di Bali telah dihantar untuk mendapatkan batu meteorit itu. Beliau membawa wang sebanyak mungkin untuk bertemu dengan Josua dan menawarkan diri untuk membeli batu tersebut.

Jared membayar Josua sebanyak RM7.6 juta, jumlah yang besar setara dengan gajinya selama 30 tahun dan mampu untuk menanggung kehidupan keluarganya untuk beberapa generasi.

Selepas berjaya membeli batu tersebut, Jared menghantar batu meteorit itu ke Amerika Syarikat dan berada dalam koleksi Jay Piatek, seorang doktor dan pengumpul meteorit dari Indianapolis.

Josua yang mempunyai tiga anak lelaki berkata, dia mengambil keputusan untuk bersara dan akan menggunakan sebahagian wang itu untuk membina bangunan gereja di komunitinya.

“Saya juga selalu menginginkan seorang anak perempuan dan berharap ini adalah petanda bahawa saya mempunyai tuah untuk memiliki seorang anak perempuan,” katanya. – Sumber & foto dipetik dari The Rep0rter, K0mpas

Sumber:MytvViral

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini