Jangan Mudah Tertipu Dengan Khidmat Doula, Pakar Dedah Perit Beranak Anak Sulung

Tolong Jangan Mudah Tertipu Dengan Khidmat Doula, Pakar Dedah Perit Beranak Anak Sulung | Mendengar sahaja pengalaman saat melahirkan anak, pasti kebanyakan wanita terutamanya para ibu mula terbayang akan keperitan waktu itu. Bersalin secara normal atau C-section, dua-dua kaedah ini sememangnya membuatkan para ibu merasa takut lebih-lebih lagi jika itu adalah proses beranak kali pertama. Maka sepanjang menunggu waktu bersalin, ibu bapa perlu mempersiapkan diri agar tidak terpedaya dengan benda ‘merapu’ misalnya seperti khidmat doula.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Esok kalau berkahwin, jangan tertipu dengan tawaran bersalin ‘gembira melebihi dari bersanding’

Prihatin dengan isu tersebut, seorang pakar perubatan bernama Che Puteh tampil memberi pesanan khas buat para ibu yang sedang menunggu masa untuk menyambut kelahiran. Menurut Dr Che Puteh, sebahagiannya lebih percayakan dengan dakyah songsang kumpulan doula yang ligat menawarkan pakej khidmat peneman kelahiran secara normal di rumah.

Anak pertama boleh jadi perit, tapi bersalin berikutnya expectation dah tak tinggi

Di samping itu, para ibu mungkin mengalami perit yang teruk di bahagian bawah belakang atau abdomen semasa di awal peringkat kelahiran bayi sulung. Namun ia menjadi sedikit reda saat menyambut kelahiran seterusnya kerana daya tahan perit sudah semakin tinggi.

Anak pertama boleh jadi perit, tapi bersalin berikutnya expectation dah tak tinggi

Di samping itu, para ibu mungkin mengalami perit yang teruk di bahagian bawah belakang atau abdomen semasa di awal peringkat kelahiran bayi sulung. Namun ia menjadi sedikit reda saat menyambut kelahiran seterusnya kerana daya tahan perit sudah semakin tinggi.

Sumber : Twitter drcheputeh

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Sosial Media!!
Facebook – Madara Army
Youtube channel – Madara Amry

_________________
Baca lagi Artikel manfaat Dibawah

1. Rasulullah pernah berpesan bahawa setiap suap yang diberikan oleh suami kepada isteri akan mendapat ganjaran di sisi Allah. Sabda Nabi:

وَلَسْتَ تُنْفِقُ نَفَقَةً تَبْتَغِى بِهَا وَجْهَ اللَّهِ إِلاَّ أُجِرْتَ بِهَا حَتَّى اللُّقْمَةُ تَجْعَلُهَا فِي فِيّ امْرَأَتِكَ

“Dan tidaklah kamu memberikan nafkah dalam mencari keredhaan Allah melainkan semuanya akan dibalas dengan pahala. Sehinggakan setiap suap yang disuapkan ke dalam mulut isterimu (juga akan diberi pahala). (HR Muslim).

2. Malah membelikan hadiah buat isteri juga dianggap sebagai amalan yang terpuji. Sadina Amru ibn Umayyah pernah membeli sepasang kain. Seorang sahabat bertanya, apa yang kamu lakukan kepada kain tersebut. Amru lalu menjawab:

تصدقت به عَلَى سخيلة بنت عبيدة ، وكانت امرأته ، وَقَالَ : سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يقول فِي الصدقة : ” الصدقة عَلَى الأهل صدقة

“Aku telah hadiahkannya kepada isteriku Sukhailah bint Ubaydah dan dia berkata: Aku mendengar Rasulullah bersabda: Sesungguhnya sedekah (hadiah) kamu kepada ahli keluargamu akan diganjari pahala sedekah. (HR Abu Ya’la).

3. Ini kerana duit yang diusahakan untuk menyara sebuah keluarga mereka adalah sebaik-baik nafkah di jalan Allah. Sabda Rasulullah:

أَفْضَلُ دِينَارٍ يُنْفِقُهُ الرَّجُلُ دِينَارٌ يُنْفِقُهُ عَلَى عِيَالِهِ

“Sebaik-baik dinar adalah dinar yang digunakan sebagai nafkah buat menyara keluarganya” (HR al-Bukhari).

Justeru, berusahalah menyara keluarga dan berilah hadiah buat isteri. Sesungguhnya ia adalah perkara yang dipuji Allah dan Rasul.

Sumber; Dr Ahmad Sanusi