Jnazah Pemb4ntu Rumah Syafiq Ahmad Sel4mat Tiba Di Jakarta, Disambut Dalam Suas4na PiiIu

JAKARTA: Jnazah pemb4ntu rumah w4rga Ind0nesia, Tltik Sukamti yang mavt dalam satu kemaI4ngan jalan raya trag1s memb4bitkan penyer4ng Har1mau Malaya, Muhammad Syafiq Ahmad dan ahli keluarganya, sel4mat tiiba di Jakarta.

Lap0r K0mpas.com, ketib4an jnazah di rumah Tltik yang terletak di K4mpung Nambuhan, Wilayah Grob0gan, Jawa Tengah dis4mbut dengan tngisan ahli keluarga.

“MakIumat yang kami terima adalah kereta itu terb4bas dan meI4nggar pemb4hagi jalan,” kata kakak Tltik, Masrukin.

Pada 6 Disember lalu, Syafiq, 25, yang mem4ndu kend3raan pelb4gai guna (MPV) jenis Toy0ta Vellfire dalam perjal4nan membawa isterinya, Nur Amalina Nur Ain, 25, yang sedang berp4ntang ke k4mpung mentuanya di Pend4ng, Kedah terb4bit dalam kemaI4ngan jalan raya.

Kend3raan Syafiq terb4bas dan meI4nggar pemb4hagi jalan di Lebvhraya Utara Selatan (PLUS) Suungai Bakap, Puulau Piinang sehiingga meragvt ny4wa ibu mertuanya, anaknya yang baru berusia dua bulan dan T1tik, sementara isteri ceder4 p4rah dan beliau dan anak sulungnya hanya ceder4 ringan.

Masrukin mendkwa, ketika kej4dian, jnazah Tltik ditemukan dalam keadaan mem3Iuk erat bay1 majikannya.

“Ketika itu, T1tik sedang mem3Iuk dan memegang eratt bay1 Syafiq yang juga mavt dalam kemaI4ngan itu. Mereka duduk di belakang kend3raan itu,” katanya.

Dalam pada itu, Masrukin meng4kui kemat1an adiknya meningg4Ikan kes4n yang sangat mend4lam ke atas mereka sekeluarga.

Katanya, ini kerana Tltik yang bekerja sebagai pemb4ntu rumah selama 11 tahun merupakan pencari n4fkah tungg4I keluarganya sejak dia bercera1 dengan suaminya.

“Demi meny4ra keluarganya, Tltik bekerja seb4gai pekerja b4wahan di Singapura selama lima tahun dan kemudian berplndah ke Malaysia menjadi pemb4ntu rumah selama enam tahun.

“Tltik merupakan se0rang iibu yang am4t menyay4ngi anak-anaknya, setiap bulan dia mengh4ntar wang dan kerap menghubungi kelu4rganya. Ksiian kedua-dua anaknya, ditingg4Ikan pada usia yang muda,” katanya.

Masrukin berkata, Tltik juga pernah mem4klumkan mahu pulang ke Ind0nesia pada April depan bagi perk4hwinan anaknya.

Sumber: utusan

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini