K0ngsi Video S̷ayu Bumbung Terb̷ang Dib̷adai R̷ibut, Terg̷amak Ada Yang Kata Ed̷it

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul bebanan.Itulah gambaran rasa sayu tatkala menont0n rakaman video yang memaparkan keadaan sebuah rumah yang r0sak ter0k dalam kejadian ribut kuat di Melaka pada Rabu lalu.

Menurut Elysha Nur Safia Abdullah, 17, dia terkejut apabila 70 peratus bumbung kediamannya r0sak ter0k akibat diterbangkan angin sewaktu kejadian.

“Mula-mula ribut biasa, lepas tu petir mula sambar-menyambar. Pada awalnya elektrik terput0s, tiba-tiba bunyi dentuman kuat.

“Saya ingat buah kelapa jat0h atas atap, rupa-rupanya atap dah terbang. Tercampak ke luar rumah.

“Rumah kami yang paling ter0k, rumah lain bumbung terangkat je. Kejadian pukul 3.30 petang, masa tu saya dengan nenek je ada kat rumah,” ujarnya kepada mStar.

Mesra disapa Elysha, dia yang menetap di Kampung Kandang, Melaka Tengah mengakui masih lagi terkej0t dengan apa yang berlaku.

Malah, ia turut menyebabkan beberapa kelengkapan dan perabot dalam kediaman berkenaan r0sak dan tidak boleh digunakan.

“Barang dalam rumah r0sak. Peti ais, mesin basuh… perabot reput. Baru je angkat dah reput.

“Rumah kami ada kandang itik, kandang itik pun hancur separuh, itik pun hilang tak tahu ke mana,” ujarnya lagi.

Kata Elysha, dia menetap bertiga di kediaman itu bersama datuknya, Ramli Muhamat, 59, dan neneknya, Surhana Harun, 58.

Ibunya bekerja di Singapura manakala dia sudah lama kehilangan bapanya.

Dalam pada itu, kisah kediaman itu turut menjadi perhatian ramai selepas Elysha berk0ngsi mengenainya di aplikasi TikTok.

Kata Elysha, dia juga tak terlepas menerima keca.man segelintir individu dalam aplikasi itu.

“Saya share je, tak sangka viral. Sangat terharu dengan sok0ngan yang diberikan.

“Tapi biasalah tak semua orang suka. Ada yang ke.cam kata benda ni edit. Ada yang cakap saya boleh beli telefon tapi tak boleh baiki bumbung.

“Benda tu baru berlaku, mana nak cari duit. Atuk saya hanya pemandu lori sampah. Nenek saya pula Orang Kelainan Upaya (OKU). Kaki tak kuat sebab pernah kema.langan.

“Nenek setakat mampu jaga itik dan jaga rumah je,” kata Elysha.

Malah ujar calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) itu, dia terbuka sekiranya ada mana-mana pihak yang mahu sumbangan disalurkan kepada keluarganya.

View this post on Instagram

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber, foto & video dipetik dari mStar | Via Mytv Viral