Kanak2 Tertidur Ketika Menghafal Al-quran. Al-quran Masih Tak Lepas Dari Tangan,Buat Hati Tenang Melihat

Tertidur Sambil Hafal Surah Dan Al Quran Tak Lepas Pun Dari Tangan. Sejuk Mata Memandang

Pada era serba moden ini, sukar untuk melihat kanak-kanak meluangkan masa dengan membaca buku, mengaji Iqra dan melakukan pelbagai aktiviti bermanfaat. Mereka lebih memberi perhatian kepada teknologi gajet dan aplikasi permainan sehingga kadang kala tertidur sewaktu bermain. Namun berbeza pula dengan kisah seorang budak lelaki ini yang kelihatan tertidur bukan kerana bermain ‘game’, sebaliknya menghafal ayat-ayat al-Quran.

Menerusi sekeping gambar yang tular di laman Twitter, budak lingkungan usia 10 tahun itu nyenyak tertidur di atas lantai sambil bersandar di tepi almari malah turut memegang al-Quran kecil di tangannya.

Mungkin waktu rehat sekolah digunakan mengisi perut yang lapar, namun tanpa sedar dia tidak ketinggalan mengisi hatinya dengan ayat suci kalamullah. Perkongsian oleh seorang pengguna Twitter itu mengundang perhatian ramai yang rata-rata kagum melihat tindakan budak tersebut sebagai hamba bertakwa di atas muka bumi ini.

Sumber:twitter

Meningg4l Dunia Ketika Sedang Solat Tahajjud Di Raudhah Masjid Nabawi. Sungguh Mulia Pemergianmu

Pak Timbul (63 thn) asal desa Niwen Sidorahayu Kec Wagir yang sekarang tinggal di Kebonagung Kab Malang meningg4l dunia ketika sedang shalat tahajjud di akhir malam pada saat shalat witir di Raudhah Masjid Nabawi Kota Madinah Saudi Arabia dan dikubur di Baqi’. Masya Allah..!

Raudhah adalah taman surga sebagaimana disebutkan dalam hadits shahih, Nabi Muhammad Shallallahu ‘Alaihi Wa ‘Ala Alihi Wa Sallam bersabda: “Antara rumahku dan mimbarku adalah Raudhah (taman) diantara taman-taman surga”.

Sungguh ini kem4tian yang sangat indah. Seorang yang tinggal di sebuah desa di negeri yang jauh ternyata tanah kuuburnya di Baqi’, kuuburan para Sahabat dan Keluarga Nabi Muhammad Shallallahu ‘Alaihi Wa ‘Ala Alihi Wa Sallam.

Anak perempuannya bernama Wiwik dan Suaminya Mudianto yang tinggal di Kel Bakalan Krajan Kec Sukun Malang yang rajin ikut kajian kami menceritakan tentang amalan al-marhum semasa hidupnya yang mengantarkannya menuju husnul khatimah, yaitu diantaranya;

-Kalau Idul Adha selau qurban dengan kambing yang besar sehingga harganya mahal

-Banyak berdzikir kepada Allah

-Rajin puasa sunnah Senin dan Kamis

-Suka membantu orang tidak mampu

-Rajin shalat berjama’ah di masjid bahkan beliau selalu datang pertama ke masjid dan pulang paling akhir

-Sabar dalam menjalani kehidupan

-Selalu mengajak orang lain untuk shalat

-Peduli pendidikan Al-Qur’an di desanya bahkan rumahnya dipakai untuk mengajar Al-Qur’an, dll…

Ini diantara amalan yang perlu kita tekuni dan semuanya adalah amalan yang harus kita seriusi dalam mengamalkannya. Boleh jadi, Bapak Timbul rahimahullah masih mempunyai amalan-amalan lain ters3mbunyi yang tidak diketahui orang banyak yang amalan tersebut dikabulkan oleh Allah.

Intinya, kem4tian yang indah dan husnul khatimah adalah merupakan akumulasi dari perbuatan seseorang selama hidupnya. Kalau selama hidup selalu berbuat kebaikan lahir batin, insya Allah m4ti dalam keadaan baik pula.

Bagi yang terlanjur berbuat buuruk masih ada kesempatan bertaubat sebelum ruh berada di kerongkongan, sebelum datang kem4tian.

Sumber: suaraituakanterdengar

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini