Moh̷on SEB̷ARKAN, Kepada Orang Ramai Miliki Akaun Maybank Din̷asihat Berw̷aspada

Moh0n SEB4RKAN Kepada Orang Ramai Miliki Akaun Maybank Din4sihat Berw4spada | T0long seb4rkan kepada semua mengenai maklumat ini. Nampaknya jen4yah pen1puan di Malaysia masih berleluasa dan terbaru polis menges4hkan wvjud sindiket baru yang meny4mar sebagai pegawai bank.

Info ini ditujvkan kepada semua pemilik akaun bank khususnya pemilik akaun Maybank. Anda dinas1hatkan berhati-hati jika menerima panggilan yang mengatakan ia dari Maybank.

Timbalan Pengarah JSJK (Siber dan Siasatan Multimedia), Senior Asisten Komisioner Datuk Kamaruddin Md Din berkata, pihaknya meng3san wujvd rangkaian sindiket baru yang meny4mar sebagai pegawai bank khususnya Maybank untuk men1pu orang awam.

Katanya, sindiket itu akan menghubungi telefon mangsa secara rambang sebelum memvlakan perbualan dengan mend4kwa nama mangsa digunakan individu tertentu untuk melakvkan pinj4man peribadi.

Ahli sindiket akan memperkenalkan diri sebagai peg4wai bank sebelum meminta mangsa meny4takan nama penuh dan nombor MyKad untuk tujuan pengesahan.

Suspek kemudian mend4kwa ada individu yang meny4mar dan membuat pinj4man peribadi menggvnakan identiti mangsa, katanya.

M4ngsa kemudian akan panik dan svspek akan menasihati mereka untuk membuat advan dengan Bank Negara Malaysia (BNM) atau Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan memberi n0mbor telefon yang sudah divbah menggunakan platform voice over internet protocol (VOIP) untuk memperdaya mangsa.

Meskipun itu bukan n0mbor asal BNM atau PDRM akan tertera nombor as4l dua agensi ker4jaan pada telefon p1ntar m4ngsa menggvnakan peralatan VOIP, katanya.

Kamaruddin berkata, sebaik mangsa menghvbungi nombor itu, seorang lagi ahli sindiket yang meny4mar sebagai pegawai BNM atau PDRM akan menj4wab panggilan itu.

Beliau berkata, peg4wai p4lsu itu pula akan mem1nta maklvmat perb4nkan dan kad kredit m4ngsa kononnya untuk tujvan peng3sahan dan sem4kan.

Sumber Asal: Harian Metro / blog Ammar

Seb4rkan info ini supaya tidak ramai yang terk3na dengan pen1puan ini.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini