Khabar Duk4 Penerima hatii, Mohd Afiq Ikmal dilap0rkan kr1tikaI

KUALA LUMPUR – SeIepas 23 tahun menjaIani pembed4han pemindahan hatii, Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini kini dilap0rkan dalam kead4an krit1kal dan tidak sed4rkan diri ak1bat k0mplikasi hatii.

Perkembangan itu dimakIumkan penderm4 hati pertama di Malaysia, Wan Mohd Hafizam Wan Ismail, 45, yang menjeIaskan Mohd Afiq Ikmal, 23, kini dir4wat di H0spital Selayang, Selangor.

“Saya har4pkan terbaik bagi adik Afiq kerana j4ngka h4yat penerima m4mpu bert4han lebih 20 tahun selepas menjaIani pembed4han pemindah4n hatii.

“Saya agak risau jika berlaku penolakan, selepas 22 tahun pembedahan dilakukan kerana ada kes penerima lain, Nurul Afiqah Mohd Zahir, meninggal dunia selepas puluhan tahun menjalani pembedahan sama.

“Afiq sebelum ini, dikat4kan sudah beberapa kali keluar masuk h0spital, tetapi keada4nnya kali ini agak membimbangkan. Saya berc4dang untuk menziar4h Afiq, kira-kira jam 9 pagi esok,” katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Sebelum ini, Wan Mohd Hafizam dilap0r menderm4kan sebahagian hatiinya kepada Mohd Afiq Ikmal yang ketika itu berusia 14 bulan.

Paparan kisah Mohd Afiq Ikmal itu mend0rong Peg4wai Bersekutu Angk4tan Pertahan4n Awam (APM) memb4ntu, walaupun antara mereka tlada pertaIian saud4ra dengan keputusan itu dibuat atas d4sar kemanusia4n.

Kredit: cempedakcheese