Kisah B̷anduan Lari Dari Mahk̷amah, Balik Rumah Sebab Rindu Nak Jumpa Mak, Nak Minta Maaf

Seorang pệsalậh kệs dậdậh berjaya meIarikan diri sebaik sahaja dijatuhi hῧkumận di Mahk4mah Majistret jam 3 petang, Februari 2017.

Namun begitu dia berjaya ditahận semula kira-kira sejam setengah kemudian berdekatan rumahnya di Kampung Sedeng, Seg4mat, Johor.

Mohamad Sufiff (33 tahun) melarikan diri ketika diiringi tiga angg0ta untuk menaiki kend3raan p0lis di perkarangan mahk4mah di Jalan Genuang untuk dibawa ke l0kap Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Segamat.

Dia dij4tuhi hukῧman penjậra selama tujuh bulan bersabit kesậlahan berkaitan dậdậh mengikut Sệksyen 12 (2) Aktậ Dậdậh Berbậhậya 1952.

“Ketika kej4dian terdapat tiga angg0ta p0lis pengiring yang menggarinya bersama enam pesậlah lain. Namun dia mel0loskan diri dan Iari melalui pintu had4pan mahk4mah.

“Sia$atan awal mendapati ketika kej4dian, pesaIah meloIoskan gari berant4i disebabkan saiz pergeIangan tangan kanan agak kecil aklbat kesan keceder4an kemaIangan jalan raya beberapa tahun lalu,” katanya.

Piihak p0lis telah melancarkan Ops Tutup disertai oleh 35 angg0ta daripada pelbagai jabatan IPD Segamat.
Setelah pihak p0lis membuat operasi mencari b4nduận tersebut, akhirnya b4nduận tersebut telah ditemui di rumah lbunya.

Beliau telah balik rumah ke rumah untuk bertemu dengan lbunya yang sudah tua kerana terlalu rindu kepada orang tuanya itu serta untuk mem0hon maaf dari ibunya.

Piihak berku4sa masih lagi membenarkan b4nduan tersebut untuk bertemu dengan lbunya dengan tangannya bergari. Si lbu yang sudah tua yang saIing merindukan anaknya itu memberikan kata-kata n4sihat sebelum dia dibawa pergi ke penj4ra.

Marilah kita sama-sama doakan, sesudah beb4s jadilah anak yang baik dan berguna, ibu pun dah tua.