Kisah Bek̷as Pengetua Dij̷emput Aj̷al Ketika Sedang Bertadarus Al-Quran

BEK4S pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kampung Laut, Tumpat meningg4l dunia ketika bertadarus di sebuah masjid berhampiran rumahnya di Kampung Pauh Panji, malam tadi.

Mat Jusoh Harun, 65, dikatakan sedang membaca ayat suci al-Quran sebelum tersembam, namun masih mampu membaca beberapa potong ayat al-Quran dan mengucap dua kalimah syahadah lalu mengh3mbuskan naf4s terakh1r jam 10 malam.

Isteri arw4h, Wan Hasnah Wan Mohd Nor, 63, berkata dia diberitahu seorang saksi, arw4h suami sempat mengucap dua kalimah syahadah sebanyak tiga kali sebelum tidak bergerak lagi.

“Saya dimaklumkan arw4h ketika itu masih mempunyai nadi tetapi terlalu l3mah sementara ada jemaah menghubungi ambulans.

“Ketika itu saya berada di rumah dan dihubungi rakan suami meminta datang ke masjid kerana suami tidak sedarkan diri.

“Saya meminta supaya mereka membawa suami ke h0spital, namun menyuruh saya datang sendiri ke masjid melihat keadaan suami dan ketika itu sudah berasa tidak sedap hati sebelum segera bergegas ke masjid terletak tidak jauh dari rumah,” katanya ketika ditemui di rumahnya, hari ini.

Wan Hasnah berkata, ketika tiba di masjid dia melihat kedua belah kaki suaminya sudah diikat dan pihak h0spital ada bertanya sama ada mahu membuat bantuan pern4fasan kec3masan (CPR) tapi mungkin menyebabkan tul4ng m4ngsa pat4h.

Ini menyebabkan Wan Hasnah tidak mengizinkannya dan reda jika ajal suaminya setakat itu.

“Arw4h seolah sudah tahu akan dij3mput (Ilahi) kerana saya dimaklumkan dia meminta untuk membaca (al-Quran) dahulu sedangkan gilirannya belum tiba lagi.

“Suami juga tidak mengalami sebarang peny4kit tapi pernah mengadu rasa sakit di bahagian j4ntung tetapi tidak mendapatkan rawatan lanjut,” katanya.

Jen4zah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Pauh Panji selepas solat Jumaat.

Pihak SantaiKaw tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

sumber:WOWBERITA / mymetro.kini

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Ya.. Terima Kasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini