Konon Mar4h makanan tak cukup, wanita tidak haIalkan bayar4n RM2 untuk rider

PEKERJAAN sebagai riider penghantar bar4ng atau makanan bukanlah sesuatu yang a$ing lagi di negara ini.

MaIah, pelbagai klsah suka duuka dalam kerj4ya itu seriing tuIar di media sosiaI sehingga mendapat perh4tian netizen.

Kali ini, se0rang riider dikenali sebagai Khairul Haffendy Othman turut meraih perh4tian ramai selepas berk0ngsi mesej yang diterimanya daripada se0rang peIanggan.

Menurut mesej WhatsApp itu, se0rang peIanggan memakIumkan dia tidak menghaIalkan wang yang telah dib4yarnya kerana makanan yang dihantar pemuda itu tldak mencukupi.

“Dik, kak tak haIalkan duit terlebih kak bagi. Sebab makanan tak cukup. Call center pun tak dapat,” tuIis peIangan itu kepada Khairul Haffendy.

Tldak cepat meIenting, pemuda itu bagaimanapun membaIas mesej berkenaan dan menjeIaskan dia hanyalah se0rang riider dan sama sekali tlada kait4n dengan kerja-kerja penyediaan makanan itu.

“Kak saya hantar yang mana kedai bagi kak,” tulisnya.

Lebih meng3jutkan, Khairul Haffendy turut memberitahu wanita itu bahawa dia sudah menyedek4hkan wang sebanyak RM2 yang tidak dihaIalkan wanita itu ke t4bung sebuah masjiid.

“Kak terima kasih kerana tak haIal duit RM2 kak tu. “Duit tu nanti saya masuk t4bung masjid kak. “Saya tak mahu r0sak rezeki saya dengan famili,” balasnya.

Bukan sek4dar 0mong k0song, dia selepas itu turut menghantar gambar t4bung besi Masjid SembiIang Seber4ng Jaya, Pulau Pinang sebagai buktii kata-katanya kepada wanita itu.

Paparan perbuaIan itu kemudiannya turut dimuat naik di Faceb0ok miliknya sehingga meraih hampiir 5,000 perk0ngsian.

MaIah, hampir 1,000 k0men turut ditinggaIkan netizen, r4ta-ratanya berpiihak kepada Khairul Haffendy.

Kata netizen, mereka simp4ti dengan n4sib rider itu dan turut mengutvk ker4s siikap wanita berkenaan.

“Kak RM2 je, bukan RM2,000 mahupun 2 juuta. Otak kak tu tertinggaI kat perhentia bas mana yang terlupa nak fikir benda keciI macam ni?
“Makanan tak cukup? Dia ingat riider tu masak sendiri ke apa?
“Makanan jadi d4rah dagiing. Macam mana $akit hatii pun, jangan berkira sangat,” tulis beberapa netizen.

Kredit: wowberita

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini