Konon Sebab Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit

Konon Sebab Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit | Bagi mereka yang mengalami masalah mata ketumbit, pastinya malu untuk berdepan dengan orang ramai gara-gara bimbang diperli rakan-rakan. Hal ini kerana, mata ketumbit sering dikaitkan dengan tabiat suka mengintai orang mandi namun ia hanyalah sekadar mitos semata-mata. Perkara ini turut dikongsi oleh seorang doktor di laman Twitternya.

Jangan percaya mitos karut intai mandi punca ketumbit..

Menurut Dr Mohd Shaiful Nizam, ketumbit adalah pembentukan biji dibahagian kelopak mata atau nama saintifiknya Hordeolum dan Chalazion iaitu akibat jangkitan kuman dan keradangan pada kelopak mata. Tegasnya, ketumbit terjadi bukanlah seperti yang didakwa orang ramai berkenaan tabiat suka mengintai selain menganggap ia hanyalah sekadar mitos semata-mata.

Disebabkan jangkitan kuman & kelenjar tersumbat

Jelas beliau, Hordeolum berlaku disebabkan oleh jangkitan kuman pada kawasan folikel bulu mata. Manakala, Chalazion pula terjadi disebabkan oleh kelenjar dibahagian kolopak mata yang tersumbat. Kebanyakan ketumbit akan hilang tanpa perlu rawatan dalam beberapa hari. Tetapi sesetengah individu mungkin mendapat komplikasi yang lebih teruk sekiranya jangkitan tersebut merebak di bahagian selain kelopak mata.

Tiga rawatan yang sesuai untuk mata ketumbit..

Dalam pada itu, beliau sempat berkongsi beberapa rawatan yang boleh dilakukan oleh individu menghidap masalah ketumbit. Antaranya ialah lid hygiene iaitu sentiasa membersihkan kawasan bulu mata bagi menghilangkan sumbatan pada kelenjar tersebut. Selain itu, individu berkenaan juga boleh menggunakan sudu dengan suhu suam untuk diletakkan pada bahagian mata yang dipanggil sebagai warm compression dan seterusnya ialah menggunakan antibiotik.

Sumber : Twitter Dr_Shaiful

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Sosial Media!!
Facebook – Madara Army
Youtube channel – Madara Amry