Kuliiit Lebamm & G4tal Dis4ngka Nyamukk, Pers!s Serp1han Kayu Rupanya Kamitetep

Kuliiit Lebamm & G4tal Dis4ngka Nyamukk, Pers!s Serp1han Kayu Rupanya Kamitetep | Pernahh tak tiiba-tiiba anda meng4lami leb4m atau benj0lan g4tal yang besarrr siiikit daripada kes4n gigiitan ny4muk? Jika ada, mungkiin h4iwan yang hebatt meny4mar ini adalah penyeeebab kepada mas4lah berkenaan.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Rupa macam serpiihan kayu dan seriing meleekap di diinding atau almari

Memeetik daripada Sinar Harian, h4iwan yang dikenali seb4gai kamitetep atau nama saintifiknya Phereoeca uterella ini menyeruuupai se4kan serpiiihan kayu dan seriing dilihat melek4p di bah4gian dindiing rumah dan almari. Kamitetep merup4kan larva kuupu-kuupu yang hanya sebeesar biji timun dan boleh mengiigit sehiingga menyeb4bkan kegat4lan.

Suka makan f4brik dan sar4ng l4bah-l4bah keciil

H4iwan ini sebenarnya adalah seperti hama paraasit kerana ia gem4r mem4kan f4brik dan juga sar4ng l4bah-l4bah kecil. Cengkeerang yang keeras dan berbeeentuk seak4n kuaci itu merup4kan kep0mpong haiw4n tersebut. Apabila hend4k mendap4tkan mak4nan, hanya sebah4gian b4dannya yang akan keluar daripada cengker4ng terseebut.

Pastiikan ruang almari tidak lemb4b dan bersiiihkan saw4ng

Menuurut p0rtal syukraka.com pula, mas4lah kamitetep boleh diel4kkan dengan melet4kkan kapur barus ke dalam almari pakaian. Selain itu, persekiiitaran rumah h4ruslah dij4ga dan sar4ng l4bah-l4bah atau saw4ng h4ruslah dibu4ng. Akan tetaaapi, orang ramai diing4tkan bah4wa untuk tidak menggun4kan tangan ketika mel4akukan pembers!han bagi mengel4kkan ris!ko dig!git seh!ngga menyeb4bkan kegat4lan.

Sumber: FB Sinar Harian, syukraka.com. Kish Dunia