Kumpul̷an ‘Rider’ GrabFood Ini Selamatkan Keluarga Daripada Lemas Raih Pujian Warganet

Kumpulan rider servis penghantaran adalah antara orang yang sentiasa berada di jalanan, orang ramai sentiasa melihat kelibat mereka memberikan bantuan setiap kali terdapat ins!den yang berlaku berhampiran tempat mereka berada.

Baru-baru ini sekumpulan rider GrabFood dan orang awam telah mempertaruhkan nyawa mereka dengan terjun ke dalam parit untuk menyelamatkan sebuah keluarga yang baru sahaja kemaIangan.

Menurut hantaran Facebook Bomba Petra Jaya, sebuah kereta yang dinaiki oleh empat orang sekeluarga terbabas apabila mengelak sebuah kereta yang keluar secara tiba-tiba di simpang kawasan Jalan Camar Petra Jaya, Kuching, Sarawak.

Salah seorang lelaki yang membantu, Encik Aiman dan rider GrabFood, Encik Khairul menyatakan lebih daripada 12 rider GrabFood segera terjun ke dalam parit sedalam 7 kaki dan lebar 4 kaki untuk mengeluarkan sebuah keluarga dari kereta daripada tenggelam.

Keluarga yang terprangkap di dalam kereta tersebut terdiri daripada seorang lelaki dewasa, wanita dan dua orang kanak-kanak. Sejurus diselamatkan, kesemuanya terus dihantar ke unit EMRS pada kadar segera.

Hantaran Facebook tersebut telah meraih perhatian orang ramai dan mereka semua memuji tindakan rider GrabFood yang sanggup pertaruhkan nyawa mereka demi menyelamatkan orang lain semasa bertugas menghantar makanan.

Terdapat juga warganet yang memberi cadangan agar menubuhkan satu persatuan yang boleh berikan token penghargaan kepada rider dan orang awam yang menjadi ‘first respondent’ untuk menyelamatkan mngsa sebelum pertoIongan daripada pihak keselamatan sampai.

Tahniah dan terima kasih diucapkan kepada sekumpulan rider GrabFood dan orang awam yang memberikan bantuan awal dalam insiden ini. Anda semua telah buktikan bahawasanya dalam sibuk mencari rezeki, kita semua masih sempat membantu orang lain yang dalam kesusahan.

Sumber V0cket, Facebook Bomba Petrajaya, Via Mytv Viral

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini