“Lel̷aki Inilah Yang H̷antar 7 An̷aknya M̷asuk Universiti” An̷ak Perempu̷an Angk̷at Bapa Guna Kr̷en Buat Ram̷ai Seb̷ak

JASA dan pengorbanan orang tua yang membesarkan anak-anak sememangnya tidak dapat dibalas dengan apa jua harta di dunia.

Namun selagi hayat dikandung badan, sudah menjadi tugas anak-anak untuk mencurahkan bakti buat ibu bapa bagi membalas kembali jasa, lebih-lebih apabila mereka sudah tua atau sakit.

Dek kerana itu, seorang gadis tidak pernah mengeluh bahkan bersyukur kerana diberi kesempatan untuk menjaga bapanya yang sakit, sejak setahun lalu.

Berusia 22 tahun, Aisyah Ishak menguruskan bapanya, Ishak Ahmad, 66, yang disahkan menghidap penyakit saraf pada 2008.

“Segala-galanya bermula apabila bapa saya cedera ketika bermain takraw di mana urat kakinya putus. Namun dia beransur pulih selepas itu. Pada 2017, keadaannya semakin merosot… bapa beransur-ansur tak boleh berjalan.

“Mula-mula dia berjalan pakai tongkat. Tapi sejak Disember tahun lalu, langsung tak boleh berjalan. Nak berdiri pun boleh sekejap saja. Jadi sekarang guna kerusi roda sepenuhnya. Sekarang ni hanya tangan kanan yang masih kuat sikit.

“Mungkin ada hikmahnya juga kerana saya belajar secara dalam talian dari rumah sejak Januari tahun lepas. Jadi bolehlah bantu mak uruskan bapa ketika adik beradik lain bekerja jauh dan sudah berumah tangga,” ujarnya yang merupakan penuntut Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan (Peruncitan) Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Aisyah menjaga bapanya sejak Januari tahun lalu

Menetap bersama ibu bapanya di Felda Keratong 6, Muadzam Shah, Pahang, Aisyah berkata rutin hariannya bermula seawal pukul 5.30 pagi setiap hari.

“Bangun saja, saya kejutkan bapa untuk bersihkan dirinya dan solat. Pukul 7 saya keluar bekerja secara sambilan di pasar yang terletak berdekatan dengan rumah.

Ishak menderita penyakit saraf sejak 2008

“Alhamdulillah, bapa saya tiada kencing manis, darah tinggi atau penyakit lain. Dia tidak perlu makan ubat setiap hari… hanya bila perlu sahaja,” ujar anak ketujuh daripada lapan adik beradik ini lagi.

Hampir setahun menguruskan bapa yang uzur, Aisyah berkata dia tidak dapat menyembunyikan perasaan sebak setiap kali lelaki tersebut memohon maaf kerana merasakan dirinya menyusahkan anak-anak.Tak sangka, ramai yang minta saya share pasal kren yang saya guna, katil, kerusi roda elektrik yang kami adik beradik beli untuk bapa.

“Bapa asyik ulang ‘bapa banyak susahkan kamu semua’… setiap kali kalau saya bersihkan dirinya. Tapi saya tak rasa susah langsung. Dia bukan orang lain, dia bapa saya.

“Lelaki inilah yang hantar anak dia seramai tujuh orang masuk universiti. Tak dapat nak sembunyikan rasa sebak dan sedih bila dengar bapa cakap macam tu selalu,” ujarnya.

Tambah gadis ini, video yang dimuat naik di laman TikTok memaparkan dirinya sedang menguruskan bapa, hanyalah sekadar perkongsian pengalaman semata-mata.

“Masa tu saya nak angkat bapa dari kerusi roda untuk baringkan atas katil menggunakan kren yang dibeli dari Shopee. Bapa kata cuba rekod dan tunjuk dekat adik beradik lain.
“Dalam masa yang sama saya post dekat TikTok juga. Tak sangka, ramai yang minta saya share pasal kren yang saya guna, katil, kerusi roda elektrik yang kami adik beradik beli untuk bapa.

Aisyah (tengah) merupakan anak ketujuh daripada lapan adik beradik.

“Dan ramai yang ucapkan terima kasih sebab beri mereka inspirasi dan idea macam mana nak angkat orang sakit. Saya seronok bila secara tak langsung, video itu beri manfaat kepada yang lain.

“Apa yang boleh saya kongsikan, kalau kita diberi peluang, jagalah ibu bapa sebaiknya. Kalau tiada peluang, cari juga. Nanti jika mereka tiada lagi, tak ada dah peluang nak berbakti. Hilanglah ladang pahala. Masa inilah kita pula berada di sisi mereka,” katanya lagi.

VIDEO

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber: mstar | Via r-s7.com