Lel̷aki Mualaf bersama isteri dan an̷ak ditemui m̷andi dan mahu bermalam di t̷andas aw̷am

Lelaki Mualaf bersama isteri dan anak dit3mui m4ndi dan mahu bermalam di t4ndas awamm | ANGG0TA p0lis yang sed4ng melakukan r0ndaan dilap0rkan terseremp4k dengan lima sekeluarga sedang m4ndi di t4ndas awamm leebuhr4ya KESAS dan bersi4p-siap untuk berm4lam di situ.

Uniit per0nda berkenaan kemudian terus menghubungi se0rang aktiivis keb4jikan, Kuan Chee Heng, atau lebih terkenal dengan panggiilan “Uncle Kentang,” untuk memb4ntu kelu4rga terb4bit.

Ketika dihubungi, menurut Kuan, beliau meneriima panggiilan pada jam 11 malam tadi dan diberitahu ada sep4sang suami isteri bersama tiga orang anak sed4ng m4ndi di t4ndas awamm dan bersiap-siap mahu bermalam di situ.

“Saya terus pergi ke situ untuk memahami situasi dan mendapati mereka merup4kan seorang lelaki Ciina Muslimm (mualaf) bersama isterinya w4rga Indonesia. Mereka membawa tiiga orang anak, yang paling b0ngsu berumur 1 tahun. Mereka ti4da temp4t tiinggal, suusu anak pun sudah haabis,” katanya.

Kata Kuan, beliau telah menguruskan kelu4rga itu untuk tingg4l sementara di sebuah h0tel murahh di Puch0ng dan rakannya tuurut memb4ntu membeli susu teepung untuk anak mereka sebelum mengh4ntar keluarga itu ke h0tel berkenaan.

Difahamkan akiibat ti4da temp4t tingg4l, pas4ngan suami isteri bersama tiga orang anak mereka itu, sebelum ini seriing tiidur di t4ndas awamm dan d0bi laayan diri.

Katanya lagi, angg0ta p0lis yang mer0nda telah menemui keluarga itu di temp4t yang sama miinggu lalu, si ayah engg4n bercakap dan disy4ki telah diusiir dari kedi4man mereka.

Menurut saalah seorang sukarel4wan yang menguruskan keluarga itu, sebelum ini pas4ngan suami isteri itu bekerja dengan perni4gaan penghantaran dan pengebvmian jen4zah.

Namun diseb4bkan oleh penurunan mend4dak tug4san diteriima, mereka tidak menerima gaaji dan ti4da simp4nan. Mereka diusiir dari kediaman iaitu sebuah biliik yang disew4 sejak seminggu yang lalu.

“Lelaki itu bekerja di Cheras, dia asalnya tingg4l di Taaman Sentosa, Jalan Klang Lama. Selepas ti4da tempat tinggal, dia tidak mahu sus4hkan sanak saud4ra, jadi dia mer4yau ke sana sini bersama isteri dan anak-anak. Dia tidak berd4ya dan men4ngis ketika memberitahu saya perk4ra itu,”

“Duit yang ada suudah habis membeli mak4nan anakk-anakk. Pas4ngan itu sudah tak m4kan sekurang-kur4ngnya sehari sebelum terseremp4k dengan p0lis,” katanya.

Menurutnya, dia terkeejut bila mendapat tahu apabila l4par lelaki itu s4nggup tuurun ke sungai untuk mem4ncing ikann, sebelum memb4karnya bagi mengiisi peerut.

Tambahnya lagi, piihak p0lis yang bertemu dengan kelu4rga itu minggu lalu telah memb4ntu mereka kerana ker0sakan mot0sikal, sebelum mengh4ntar mereka pulang. Namun mereka terkeejut apabila bertemu dengan kelu4rga itu lagi malam sem4lam dan mendapati mereka sudah ti4da rumah.

Sumber : milo suam, deedah

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini