Lelaki Tab̷ah Usung Ker̷anda Tun̷ang, Tak Henti S̷apu Air M̷ata

Rancang nikah awal bulan ini

Difahamkan, arwh Zaimah (kanan) berulang-alik ke hospital untuk menjalani rawatan dialisis sejak disahkan menghi dap sa kit buah pinggang kr0nik pada Oktober lalu.

Pasangan tersebut merancang untuk bernikah pada awal bulan ini sepatutnya, namun tidak kesampaian selepas Zaimah tiba-tiba jat0h sa kit dan dimasukkan ke hospital.

“Rutin kakak memang kena cuci da rah dua kali setiap minggu. Kira-kira seminggu sebelum men!nggal dunia, kakak jat0h sa kit dan dimasukkan ke hospital. Rupa-rupanya dia terkena jang kitan kuman.”

“Kuasa Allah tiada siapa dapat mengha lang, arwh menghembuskan nafas terakhir di hospital pada 12 Mac lalu,” ujarnya yang juga merupakan pemilik restoran Nasi Manuk di Sandakan.

Pada hari penge bumian, ramai sungguh rakan-rakannya yang datang. Mungkin kerana ramai yang menyenangi sikapnya.

Jat0h bangun niaga, dia ada bersama

Selepas seminggu selepas kema tiannya, Din berkata keluarganya masih bersedih dan terkesan kerana tidak menyangka arwh akan pergi men!nggalkan mereka pada usia yang muda.

“Arwh bersama-sama saya berniaga nasi manuk di tepi jalan sebelum ini. Daripada buka payung gerai tepi jalan, hasil usaha bersama kami dapat buka restoran. Tahun ini merupakan tahun ketiga restoran kami beroperasi.”

Insan paling terkesan adalah tunang arwh

“Kiranya jat0h bangun berniaga, dia ada bersama-sama. Itu yang buatkan saya sedih. Begitu juga ibu yang memelihara kakak sejak kecil.”

“Namun, insan yang paling terkesan sudah tentu tunang arwh. Ketika hari penge bumian, wajahnya sugul sangat. Banyak kali nampak dia termenung menyapu air mata.”

Dari usung kera nda hingga liang lahad, temani perjalanan terakhir arwh

“Daripada usung kera nda hinggalah ke liang lahad, dia akan tampil ke depan. Mahu temani perjalanan terakhir arwh.”

“Dia ada cerita, kalau lalu KFC dekat tempat kami, dia mesti menangis sebab teringat kenangan dengan arwh sebab tempat itulah mereka mula jat0h cinta,” ujarnya.

Jelas Din, dia tidak menyangka video tersebut menjadi v!ral, Din berkata dia sekadar mahu mengabadikan momen tersebut di media sosial sebagai kenangan.

Masa penge bumian ramai rakannya yang datang

“Kalau nak tahu, arwh ni jarang habiskan masa bermain media sosial. Tapi masa hari penge bumian, ramai sungguh rakan-rakannya yang datang.”

Video Klik Disini

“Mungkin kerana ramai yang menyenangi sikapnya.Alhamdulillah ramai yang mendoakan arwh kakak. Mudah-mudahan doa untuk arwh dimakbulkan.”

“Tak sangka ramai juga yang terkesan sebab mereka turut pernah alami detik kehilangan pasangan. Apapun, terima kasih kepada semua yang mendoakan,” katanya lagi.

Takziah diucapkan kepada keluarga, semoga kalian diberikan kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi ujian ini. – Sumber & video dipetik dari Yoy Network, TikTok

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu. . insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini