[VIDEO] Sal̷ah Pilih M̷angsa Mac̷au Sc̷am cuba Perd̷aya ang0ta Po̷lis Kedah

Sal4h Pilih Mngsa Macau Scam cuba Perdaya ang0ta P0lis Kedah (VIDEO) | MALAYSIA: Walaupun tengah heb0h di media sosial dan akhb4r melap0rkan aktiviti haaram Macau Scam. Namun s1ndiket nampaknya langsung tidak genntar dengan pih4k berku4sa Malaysia.

Terbaru beberapa jam lepas dikatakan P0lis Kedah pula cuba dipercaya oleh s1ndiket dengan menghubungi salah seorang angg0ta P0lis di Ibu Pej4bat Kontinjen Kedah.

Menvrut sumber modus operandi s1ndiket adalah dengan menghubungi mngsa dan meminta agar mngsa membuat sambungan ke nombor lain.

Ahli s1ndiket yang dihubungi seperti tidak mengetahui apa-apa yang berlaku pada perbualan pertama dan meminta kepada mngsa untuk memberikan no kad pengenakan bagi membuat sem4kan dan sebagainya.

Saksikan video dibawah untuk lihat modus operandi tersebut.

ALAMAK 😱 POLIS KEDAH PUN KENA TIPU‼Biar betul❓Sumber : Kpl Surayahttps://youtu.be/GDtWevcBT7s

Posted by Polis Kedah on Sabtu, 10 Oktober 2020

Susp3k cuba untuk memperdayakan mngsa dengan mengat4kan mngsa telah membuat pembelian secara at4s talian dari negara cina dengan harga lebih RM15 ribu. Dan mempunyai cuk4i lebih daripada 3 ribu.

Angg0ta itu telah “game” susp3k seh1ngga dia susp3k melet4kkan telepon t4npa berkata apa-apa dipenghujung perbualan. Saks1kan video diatas dan berhatti-hatti lah apabila menerima pangg1lan seperti itu.

Pastikan ibu bapa anda juga dimaklumkan berkenaan perkara ini agar kita semua tidak menjadi mngsa kepada s1ndiket macau scam ini.

Tahukah anda Macau Scam adalah hanya satu daripada pelbagai cara pniipuan !!

KAMI berpendapat k3s Macau Scam yang sedang disi4sat sekarang oleh pih4k SPRM harus mengingatkan semua pih4k ini hanya satu k3s scam (pen1puan) yang berlelvasa di negara ini.

Suruhanjaya Pencegahan Rasu4h Malaysia (SPRM) membekukan 730 akaun bank membab1tkan wang berjumlah RM80 juta, serta mer4mpas wang tunai kira-kira RM5 juta kerana disy4ki terb4bit dalam sind1ket Macau Scam.

Terlalu banyak pering4tan melalui media mengenai k3s peniipuan yang diulang lap0r mengenai m4ngsa dan tangk4pan serta pend4kwaan pelbagai k3s membab1tkan pelbagai skandal.

Mal4ngnya, k3s peniipuan terus berlaku yang membab1tkan jutaan ringgit. Peniipuan akan sering dicuba oleh pelbagai pih4k yang mahu meraih keuntungan lum4yan.

Penipvan yang kerap berlaku ialah apabila nombor telefon pengguna sangat mudah diperoleh dan kemudian disal4hguna untuk pelbagai sind1ket.

K3s mengguna nombor telefon untuk mengvgut juga menyebabkan ramai menjadi m4ngsa.

Berdasarkan statistik 2018, Jabatan Sias4tan Jenyah Komersial (JSJK), Polis Diraja Malaysia (PDRM), mendedahkan jumlah kerug1an akibat penipvan jnayah itu meningkat 55.5 peratus seluruh negara berbanding 2017.

Peningk4tan itu membabitkan kerug1an melebihi RM224.6 juta dengan 4,965 kes direkodkan berbanding tahun sebelumnya, iaitu RM99.9 juta dengan 4,178 kes akibat penipvan Macau Scam.

Penipuan Macau Scam ini menjadi ‘popular’ sekarang dan jenyah tanpa sempadan ini boleh berlaku di mana-mana sahaja

Penipvan yang mensasarkan pengguna itu berpvnca dari orang awam masih tidak memahami pelbagai jen1s dan strategi peniipuan terutama dalam era perdagangan elektronik.

Pengguna perlu memahami modus operandi penj3nyah yang meny4mar sebagai peg4wai daripada PDRM, mahk4mah, Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau agensi berk4itan dengan tujuan menakvtkan m4ngsa.

Dalam masa yang sama tah4p keupayaan pih4k berkuasa untuk memantau dan mengu4tkuas4kan undang-undang adalah juga faktor kenapa peniipuan seperti Macau Scam ker4p berlaku.

Mekanisme Suruhanjaya Syarikat Malaysia dengan Akt4 778 yang dikuatkuasa pada Januari 2017 berkaitan meng4wal selia aktiviti pengumpulan dana melalui tawaran kepentingan kepada awam perlu diperkukuhkan untuk memast1kan penipvan dapat dib4nteras.

Pengguna harus memaklum4tkan diri untuk mengesan sama ada ada unsur pelangg4ran Akt4 Pencegahan Pengubahan Wang Har4m 2001 bila ada pih4k yang memperkenalkan sesuatu skim.

Sikap yang krit1kal terhadap sebarang taw4ran pelaburan perlu diperhati dengan teliti kerana terlalu banyak k3s pih4k-pihak tertentu yang sentiasa mencari peluang untuk mengambil kesemp4tan terhadap pengguna yang kurang peka dan mudah diperdaya dengan taw4ran yang lum4yan atau ugvtan yang mengguna maklum4t p4lsu.

Kami berpandangan sangat perlu semua pengguna tidak mudah terper4ngkap dengan skandal yang kini sangat agr3sif mencari m4ngsa.

Sind1ket yang mahir mencuri maklumat diri m4ngsa seperti nomb0r kad pengenalan, akaun bank dan maklumat kend3raan , memungkinkan operasi yang lic1k memer4ngkap pengguna.

Kesedaran pengguna supaya mengel4kkan diri daripada terpeng4ruh kepada taw4ran atau ugvtan perlu ditingk4tkan.

Kini dalam era komunikasi yang sangat pant4s dan mudah mensasarkan setiap pengguna, pelbagai pih4k yang mengguna strategi yang sangat halus untuk mem4ncing m4ngsa ker4p berlaku.

Mal4ngnya, kebiasaannya banyak pengguna menjadi m4ngsa walaupun sudah ada k3s penipvan dilap0rkan berkali-kali.

Dengan segala und4ng-und4ng yang ada dan ratvsan individu yang did4kwa di mahk4mah, pengguna masih tidak berh4ti-hat1 malah ada yang turvt menjadi ejen kepada sind1ket yang beroperasi.

Kami mengesa pih4k pengu4t kuasa tidak berkompromi dengan mana-mana pih4k yang terb4bit jika jelas mel4nggar und4ng-und4ng yang sedia ada.

Penulis adalah Pengerusi Majlis Penasihat Pengguna Negara

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini