‘Macam tak percaya mak dah terkul4i kat situ’ – Ibu m4ut n4has ng3ri, enam beradik y4tim sekel!p m4ta

‘Macam tak percaya mak dah terkul4i kat situ’ – Ibu m4ut n4has ng3ri, enam beradik y4tim sekel!p m4ta | HULU LANGAT – Pilu, enam ber4dik menjadi y4tim sekel!p mata apabila ibu mereka terk0rban dalam satu kemal4ngan ng3ri di sini kelmarin.

Allahy4rhamah Rosni Abd Razak, 44, yang bekerja sebagai peng4wal kesel4matan di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Dusun Tua m4ut selepas did4kwa dirempvh sebuah kereta dalam satu kej4dian sekitar pukul 1 tengah hari di hadapan Maahad Tahfiz Wadi Faham, Batu 17, Dusun Tua di sini.

Anak arw4h, Muhd Amirul Azri, 22, berkata, kemal4ngan itu mer4gut ny4wa ibunya yang ketika itu sedang dalam perjalanan menaiki mot0sikal ke tempat kerja dari rumah selepas waktu reh4t.

“Dalam perjalanan itu, kereta itu datang dari arah bertent4ngan dan terus mel4nggar dan seret mak ke p0kok (sem4k). Kereta itu berpvsing dua kali tak sil4p saya dan mak pada waktu itu berada (terseret) di baw4h kereta.

“Semasa orang-orang di situ meng4lihkan mak, mak masih sedar dan meny4hut lem4h. N4mun selepas dialihkan, mak terus menghembvskan naf4snya yang ter4khir,” katanya ketika dihubungi Siakap Keli semalam.

Jelasnya, arw4h ibunya dilap0rkan mengal4mi keced3raan p4rah di bahagian kaki, pingg4ng, d4da dan berlaku pend4rahan di muuka, sebelum dis4hkan meningg4l dunia di temp4t kej4dian.

Pemandu kereta berkenaan difahamkan mengalami p4tah kaki, manakala seorang penumpang pula mengalami p4tah bahu dan pend4rahan di kep4la.

Lap0ran p0lis dan tind4kan l4njutan sudah dibuat pada hari kej4dian, dalam masa sama jen4zah Rosni telah dibawa ke H0spital Serdang bagi menjalani pr0ses bed4h si4sat serta ujian sar!ngan C0VID-19.

“Keputvsan sar!ngan mak dij4ngka mungkin hari ini. (Pengebvmian jen4zah) paling lew4t pun Selasa esok, sebab nak tahu keputvsan C0VID-19 dulu,” tambahnya.

Kehil4ngan besar buat mereka
Dalam pada itu, kata Amirul, kehil4ngan sekel!p mata itu memberi kes4n besar kepada adik-beradiknya yang lain, tambahan pula mereka sudah lama dijaga arw4h ibunya selepas kedua-dua orang tua mereka berpis4h.

“Ayah dengan mak dah bercer4i selama tujuh tahun, jadi maklah yang t4nggung kami selama ini. Ketika kej4dian itu berlaku, adik saya macam tak percaya benda ini berlaku. Bak kata orang, terngiang-ngiang dalam kep4la.

“Paling kecil berumur 13 tahun, dia selalu dengan mak. Memang m4nja. Kami semua memang r4pat dengan mak. Jadi macam satu kehil4ngan bes4rlah bagi kami.

“Sebab tujuh tahun mak besarkan kami kan, kami macam tak perc4yalah benda ni jadi depan mata. Itulah..bah4gia, m4rah, ketawa, bergurau semua dengan mak. Tiba-tiba kali ini tak boleh nak bergurau, tak boleh nak dengar m4rah, lepas itu tak boleh nak rasa masakan mak lagi. Itulah..” lu4hnya seb4k.

Difahamkan, ketika saaat-saaat ‘akh!r’ sebelum kej4dian, arw4h Rosni tidak menunjvkkan seb4rang t4nda-t4nda yang pel!k.

“Ini bergurau ke apa..”
Sebaik n4has itu berlaku, adiknya menerima pangg!lan daripada rakan setvgas ibunya dari IKBN untuk mem4klumkan apa yang terjadi, n4mun tidak semudah itu berita tersebut ‘diterima’.

“Dia cakap ‘ni gurau ke apa?’. Adik pun pergi sana. Adik n0mbor empat sampai dulu sebelum saya, kemud!an diikuti adik-adik yang lain.

“Macam tak percayalah mak kita terkulai kat situ, kemal4ngan tervk. Macam mana mak kami jadi macam ni…” luahnya.

Bert!ndak atas d4sar simp4ti, s4ksi kej4dian, Ramlah Jais mem4klumkan pih4knya telah menzi4rahi dan meny4mpaikan sumb4ngan wang tunai kepada mereka semalam sebagai t4nda ihsan dan sok0ngan atas tr4gedi yang men!mpa.

Jelas Ramlah, beliau turut menyamp4ikan nasih4t serta kata-kata p0sitif buat mereka semua agar t4bah menghadapi uji4n ber4t tersebut, dalam masa sama memastikan keb4jikan adik-adik terbela semuanya.

Difahamkan, selepas tr4gedi tersebut, ada antara mereka kini berada di bawah jagaan nenek di Lot 680, No. 6F, Jalan Besar Batu 18, Hulu Langat.

Arw4h Rosni meningg4lkan keenam-enam anaknya sebagai y4tim iaitu Muhd Amirul Azri, 25, juruteknik di Melaka; Muhd Amirul Azri, 22, peng4wal kesel4matan di gudang ga.s di Batu 1o; Siti Nurul Ain, 20, siswa tahun tiga di Segi College, Subang; Muhd Alan Redza, 18, tidak bekerja; Siti Laila Najwa, 16, dan terakhir Muhd Hairi Izzat, 13, masing-masing pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Jalil, Hulu Langat.

Bagi yang ingin menyumb4ng, sumb4ngan boleh disalurkan kepada Amirul Azri melalui nombor akaun 1641 3759 3048 (Maybank) atas nama MUHAMAD AMIRUL AZRI BIN FAIZUL.

Seb4rang maklum4t lanjut boleh dirvjuk melalui Amirul di talian 019-676 3998 atau Puan Ramlah Jais di talian 011-1058 3034.

Sumber

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini