Masuk ̷ICU Sebab Pakai Tamp̷on Masa Peri̷od, Terny̷ata Pad Biasa Lebih Sel̷amat

Masuk 1CU Sebab Pakai Tamp0n Masa Peri0d, Terny4ta Pad Biasa Lebih Sel4mat | Tamp0n, pad ataupun menstrual cup memang sudah biasa digunakan oleh gol0ngan wanita ketika sedang ‘datang bul4n’ dan pemilihannya berg4ntung kepada setiap rutin harian mereka. Bagi yang akt1f melakukan kerja-kerja las4k, tampon merupakan pro0duk paling sesuai memand4ngkan ia akan dimasukkan ke dalam vag1na sekali gu.s meng4wal aliran h4id dengan lebih berkes4n. Berbanding dengan tu4la wanita biasa, kadangkala keboc0ran mudah berlaku seh1ngga mengot0rkan pakaian.

5 bulan lepas h4mpir aj4l sebab tamp0n

Namun di sebalik semua keleb1han itu, pemakaian tamp0n akh1rnya menjadi satu m1mpi nge.ri buat seorang wanita ini. 5 bulan lepas, dia telah dimasukkan ke dalam Un1t Raw4tan Rapi (1CU) selepas dij4ngkiti mas4lah T0xic Shock Sydrome (TSS). Melib4tkan jangk1tan kum4n di mana bakter1a masuk ke dalam salur4n sekiranya tamp0n tid4k ditukar lebih 8 jam, kond1si terb4bit h4mpir membu4tkan dia aj4l pada usia 32 tahun.

Saya ceritakan kej4dian ni supaya orang sed4r ris1ko guna tamp0n

Mengimbau kembali det1k awal, dia mula mer4sa kurang sih4t selepas hari peri0d ter4khir. Bermula dengan rasa tak sedap bad4n, ia mel4rat kepada simptom selsema, dem4m, muntah dan ditumbvhi ruam pada bah4gian bad4n. Hampir 2 minggu di pus4t raw4tan, dia terp4ksa diberikan d0s antibi0tik secara berterusan dan meng4mbil masa 3 bulan untuk pulih sepenuhnya. Walaupun tidak mem4kai tamp0n lebih 8 jam, wanita ini sendiri tidak meny4ngka akan berdepan situasi sedemikian rupa.

Yes ladies, jangan guna tamp0n

Bagi seorang gadis ini, dia berpendapat pa.d biasa adalah lebih sel4mat untuk digunakan. Walau apa pun, gol0ngan wanita harus menvkar pa.d dengan ker4p kerana kap4s yang sudah kot0r dengan aliran h4id tersebut mampu menjadi ‘sar4ng kum4n’ h1ngga akh1rnya mengund4ng masalah kesih4tan lain.

Sumber : Twitter Adila & magutshwa, Kish Dnia

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini