Sayu..Kisah Seorang lbu Tungg4l MeninggaI Dvnia,Men1nggaIkan 4 0rang An4k Mas1h KeclL ” lbu Dl Mana?”

Anak Sulung perempuan 21 tahun sudah berkahwin dan menetap di KL.

Manakala empat lagi yang menetap bersama 4rwh. 16 tahun se0rang perempuan. Seorang lagi perempuan berumur 5 tahun dan berumur 4 tahun se0rang perempuan juga dan seorang lelaki berumur 2 tahun.

J4m 7 pagi tadi sedang saya kemaskan barang-barang anak sekolah. T1ba-t1ba sampai van jn4zah di depan pagar rumah. Ade org mninggaI ke? Bisik hati saya, pergi tanya.. Rupanya betul ade mninggaI, ibu tunggal. Malam tadi jam 2 pagi t1ba-t1ba ses4k n4fas. 4mbul4n sampai, 4rwh sudah tiada.

Rupanya malam tadi mereka semua tidak dapat t1dur. Pagi ni cuma ber4laskan r0ti kerana slbuk uruskan jn4zah. Jadi pagi ni saya belikan sedikit sarapan buat mereka.

Sekarang keluarga 4rwh menyewa di gel0ng gajah, kg bukit depu, tidak jauh dengan kedai ker0p0k lek0r t0k m0l0r, KT.

Terasa hib4 hati ini, memikirkan Sekiranya uji4n sebegini Allah t4kdirkan kepada keluarga kita.. Tinggalkan anak-anak kecil.. Bagaimana nasib mereka.. Allah.. Ku4tkanlah keluarga ini..

Berita Penuh

“Sebelum itu, ibu m1nta saya urutkan kaki dan tangannya. Tidak lama selepas itu, saya dapati tangan dan kakinya kej4ng,” kata Ainin Syafina Abdullah,16.

“Ibu mnghemb.usk4n n4fas terak.hirnya di pan.gkuan saya. Saya sempat men.gajarnya men.gucap dua kalimah syah.adah sebelum ibu pergi mninggaIkan kami buat selama-lamanya.

Menurutnya, ibunya mninggaI dunia 4kibat rad4ng p4ru-p4ru dan mas4lah j4ntung.

Ainin Syafina berk0ngsi d3tik ter.akhir ibunya, Emellia Mat Husin, 37, yang mninggaI dunia kira-kira jam 1.50 pagi tadi di rumah sewa mereka di Kampung Gel0ng Gajah, Bukit Depu, di sini, hari ini.

Katanya, ibunya dimasukkan ke H0spital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) selepas meng.alami semp.ut pada Isnin lalu sebelum dibenarkan keluar semalam.

Bercerita lanjut, Ainin Syafina berkata, biarpun s3dih dia bersyukur kerana 4rwh ibu pergi ketika dia bersama tiga lagi adik, Aleesya Annabella, 11, Adriana Maisarah, 5, dan Muhammad Hayat Irfan, 2, berada di sisi 4rwh.

“Sejak ibu s4kit sebulan lalu, kami tidak pernah berpisah dengannya. Malah ibu minta kami tidur dan menemaninya di bilik dan tidak benarkan kami tidur di bilik berasingan.

“Hanya tang1san, pe.luk ci.um dan rata.pan yang mengiringi pem.ergian ibu. Kami tidak san.gka ibu akan pergi kerana ketika keluar daripada h0spital semalam, ibu kelihatan semakin sihat dan bermesra dengan adik-adik.

“Cuma sedikit terkil4n, kakak sulung yang sudah berkeluarga, Ainin Sofiya, 21, kini menetap di Kuala Lumpur tidak ada ketika ibu mengh3mbuskan nafas tera.khir,” katanya ketika ditemui di rumah sewa mereka di Kampung Gel0ng Gajah, Bukit Depu, di sini.

Ainin Syafina berkata, dia sempat menghidangkan mee sup dan memberikan ibunya ubat kira-kira jam 5 petang semalam sebaik tiba di rumah selepas dibenarkan keluar dari h0spital.

“Ibu minta keluar h0sp.ital kerana mahu berbincang dengan anak-anak selepas d0kt0r menyarankan melakukan pemeriksaan lanjut selepas mendapati beberapa saluran j4ntungnya tersu.mbat,” katanya.

Dia yang menamatkan persek0lahan ketika berusia 14 tahun berkata, ketika hayat, ibu sering berpesan supaya menjaga adik-adik dan disebabkan itu juga dia mengambil keputusan berhenti sekolah.

“Saya terpaksa berk0rban kerana tiada sesiapa yang akan menjaga adik-adik ketika ibu keluar bekerja selain kesem.pit4n hidup.

“Ke4daan kami semakin sus.ah dan rum.it apabila kea.daan ibu semakin tid.ak sihat dan terp.aksa berhenti kerja. Sebab itulah sejak akhir-akhir ini ibu pernah bersuara untuk tin.ggal dengan nenek di Pahang,” katanya.

Katanya, sebelum ini, ibunya pernah menyatakan hasrat untuk kembali ting.gal bersama datuk dan nenek berikutan kes3mpi.tan hidup.

Anak sulung 4rwh, Ainin Sofiya berkata, dia menerima panggilan daripada adiknya, Ainin Syafina jam 2.30 pagi memberitahu ibu sudah ti.ada.

“Saya bersama suami serta dua anak perempuan berusia dua tahun dan 31 hari segera pulang dan tiba jam 10 pagi.

“Syukur kerana dapat menatap wajah ibu buat kali tera.khir sebelum dikebu.mik4n di Tanah Perku.bur4n Islam Sheikh Ibrahim jam 10.30 pagi tadi,” katanya.

Ainin Sofiya juga menyatakan rasa terkil4nnya kerana 4rwh ibu tidak sempat melihat secara berdepan cucu kedua yang lahir pada 1 Julai lalu.

Sementara itu, nenek kepada kanak-kanak terbabit, Faridah Endut, 63, berkata, dia akan menunaikan hasrat 4rwh untuk tinggal bersamanya walaupun tanpa kehadirannya.

Menurutnya, ketika dir4wat di w4d, arw4h kerap menghubunginya menerusi panggilan vide0 mem0h0n ampun dan m4af.

“4rwh pernah memberitahu keadaan dia susah dan mahu ting.gal bersama saya di Chend0r, Pahang. Saya akan membawa mereka pulang ke Pahang, Selasa ini,” katanya.

Mimbarraudhah: “Ibu, Ibu Di Mana?” Ibu Tunggal MninggaI Dunia, Tinggalkan Anak2 Kecil 4 0rang. Kesian anak2 ni. Sama-sama kita doakan buat mereka semoga dipermudahkan segala urusan.

Sumber: buletincom

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini