Meng4muk marah cikgu kerana anak-anak kesayangan dend4 mencuci longk4ng

Meng4muk marah cikgu kerana anak-anak kesayangan dend4 mencuci longk4ng | Prestasi akademi anak tidak memberangsangkan, mendorong si ibu menyer4ng seorang guru anaknya melalui aplikasi WhatsApp, lapor OhBulan!

Tiada ad4b dan tanpa soal sel1dik, guru dipers4lahkan di atas masalah tersebut seh1ngga terg4mak si ibu memberi guru itu am4ran kerana mend3nda anaknya mencvci longk4ng.

Difahamkan, pelajar berusia 16 tahun itu, Hazril Faizul, juga kerap ponteng kelas menyeb4bkan guru bernama Dhiya tiada pilihan lalu mendend4nya mencuci longk4ng.

Perbualan WhatsApp di antara si ibu dan guru berken4an kini viral di media sosial. Ramai netizen yang mengkr1tik tind4kan si ibu yang menyer4ng Cikgu Dhiya dengan cara yang biad4b.

“Tak hairanlah anak dia pun buat perangai di sekolah,” kata netizen.

Engg4n beralah dan berterusan dipers4lahkan, Cikgu Dhiya membuat pil1han untuk menj4wab dan menjelaskan kepada si ibu tentang per4ngai anaknya di sekolah.

Hasilnya? Mungkin si ibu sedang menanam kepalanya di dalam tanah. Mungkin? – The Reporter

Senarai hukuman ke atas murid yang dilarang KPM
Susulan tersebarnya video seorang ibu yang berang apabila anaknya menjadi m4ngsa hukuman fiz1kal oleh seorang cikgu, orang ramai mula member1kan pelbagai reaksi terh4dap perkara tersebut.

Dalam video berkenaan, wanita tersebut melvahkan perasaan tidak puas hat1nya apabila anaknya dit4mpar dua kali oleh seorang guru hanya kerana bermain dengan bendera yang berada di sudvt padang.

Tidak dapat dinaf1kan, pihak pent4dbir sekolah dan para guru memainkan peranan penting dalam memupuk disiplin mur1d di sekolah bagi melah1rkan insan yang mempunyai sahsiah dan akhl4k yang baik.

Bagaimanapun, bukan mudah untuk mereka membentuk disiplin murid pada masa kini memandangkan isu ini agak sens1tif untuk ibu bapa terutama apabila ia menyeb4bkan anak mereka menerima hukuman fiz1kal.

Isu disiplin sekarang perlu ditangani dengan hati-hati oleh setiap guru bagi memast1kan mereka tidak mel4nggar pekeliling yang telah dikeluarkan oleh pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).

Dengan kuasa terhad yang diperoleh guru sekarang menyeb4bkan masalah disiplin kini sukar dibendvng memand4ngkan mereka perlu meng1kuti Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah dikelu4rkan pihak kementerian bagi memastikan kejad1an tidak diingini dapat diel4kkan.

Namun, kesuk4ran membendung masalah ini bukanlah alasan untuk guru-guru bertindak melulu dengan men4mpar mur1d seperti yang dicer1takan wanita berkenaan berlaku ke atas an4knya.

Isu ini membolehkan kita mel1hat semula sen4rai yang dikeluarkan Unit Disiplin KPM berkenaan bentvk-bentvk hukvman yang dil4rang untuk dilakvkan oleh guru terh4dap mur1d.

HUKvMAN TERHADAP FIZ1KAL

[Berdiri lama di tengah panas,, Lari keliling padang,, Berdiri lama dalam/luar bilik darjah,, Memukul diri sendiri/sesama sendiri
,, Berdiri di atas kerusi atau meja,Menarik rambut/tarik telinga,, Belasah dengan alat seperti tali pinggang atau pembaris,, Junjung kerusi/buku
Cubit,, Enjut / ketuk ketampi / mendada,, Ketuk / sekel kepala]

HUKvMAN TERHADAP MENT4L DAN EMOS1

[Gunting Rambut.. Berdiri membuat latihan
Berleter.. Gantung tulisan di badan.. Memalukan di khalayak ramai
Kelas tahanan pada waktu rehat.. Memaki hamun.. Conteng muka dengan kapur.. Koyak buku latihan.. Mengugut atau menggertak murid.. Tidak menghiraukan murid.. Tidak menanda buku latihan

Menerusi senarai tersebut, tindakan guru berkenaan memvkul murid darjah empat itu sebenarnya mel4nggar peraturan yang telah dikelvarkan ini, kerana ia term4suk dalam hukvman berb3ntuk fiz1kal yang dil4rang.

Tidak dapat dinaf1kan, beberapa perkara dalam senarai 23 lar4ngan itu diangg4p biasa pada zaman persekolahan dahulu terutama hukvman yang terl3tak dalam senarai emos1 seperti berleter dan menggvnting rambut murid.

Sebenarnya, senarai ini dikelvarkan diseb4bkan tind4kan segel1ntir ibu bapa sekarang yang terlalu mem4njakan anak mereka seh1ngga langsung tidak boleh ditegvr guru apabila melakvkan kesal4han.

Namun, tidak ibu bapa yang berper4ngai sebegitu, ada juga yang masih teg4s dalam mendidik dan memperc4yai guru-guru dengan memben4rkan anak mereka diamb1l tind4kan disiplin sek1ranya benar-benar bers4lah.

Apa yang pent1ng di sini, kedua-dua pihak iaitu pihak pentadbir sekolah serta ibu bapa perlu sama-sama mem4stikan disiplin anak-anak muda ini terj4ga.

Guru tidak boleh dengan sewen4ng-wenangnya menghvkum anak murid t4npa sebab dan ibu bapa juga perlu lebih memperc4yai dan bekerjasama dengan guru untuk membentvk disiplin anak-anak.–MYNEWSHUB.CC/EZ