Meningg̷aI Dunia Selepas Selesai lmamkan SoIat Zuhur

KEM4TIAN yang dicembvrui. Itu yang berlaku ke atas Hasan Basri Tandayong apabila dis4hkan mninggaI duniia ketika selesai mengimamkan s0lat Zuhur di Masjid Al-Muttaqin, Batam Indonesia pada Isnin.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Dalam kej4dian itu, Allahy4rham dikatakan menjadi imam ganti selepas imam bertug4s ada urusan, lap0r Tribunnews pada Khamis.

Kej4dian itu dir4kam kamera liitar tertutup (CCTV) masjid berkenaan hingga menjadi bualan hangatt penduduk Batam dan w4rga maya di Iaman sosiaI.

Menerusi rak4man itu, Hasan dilihat sudah selesai memimpin s0lat Zuhur dan sedang berziikir n4mun secara tiiba-tiiba Allahy4rham reb4h ke beIakang.

Imam Masjid Al-Muttaqin, Jamal Ghofar, 35, berkata, ramai mencembvrui pem3rgian Allahy4rham.

“Masya-ALLAH, sungguh beruntung dia (Hasan) mninggaI dalam keadaan baik, tepat setelah selesai menunaikan s0lat di ma$jid ini, pada waktu itu dia adalah imam.

“Ada juga yang meng4takan bahawa mereka ingin m4ti dengan cara yang sama seperti terjadi pada Hasan, saya juga salah seorang daripada mereka,” katanya.

Menceritakan keperib4dian, Hasan merupakan seorang bilaI selama 10 bulan di m4sjid tersebut.

Sebelum mninggaI duniia, dia seriing mempeIajari pelbagai d0a dalam kehiidupan sehariannya dan bertutur jika perlu sahaja.

Sebelum ini, Hasan tidak pernah menjadi imam dan itu adalah tug4s pertama dan ter4khir menjadi seorang imam.

Hasan merupakan seorang penjuaI piisang g0reng keju di Taman Jodoh, meningg4lkan seorang isteri dan tiga anak.

Isterinya, Evi, 54, meIahirkan rasa terkejvt namun bersyukur pemergian Allahy4rham daIam keadaan baik (husnul khatimah).

“Arw4h beritahu, dia ingin ke masjid, s0lat Zuhur. Kemudian selang beberapa jam, saya dapat berita daripada jiiran mengatakan arw4h peng$an di masjid.

“Saya tidak tahu bagaimana per4saan saya sekarang, saya sedih kerana suami mninggaI tetapi pada masa sama, saya b4ngga kerana suami mninggaI dalam kead4an baik (husnul khatimah),” katanya.

Kredit: CC